Data actualizării:
Data publicării:

Cu ce se întoarce ministrul Sebastian Burduja din Doha și Abu Dhabi. Un gigant al lumii intră pe piața românească. ”În România nu s-a mai făcut niciodată”

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ne-a acordat un interviu din Abu Dhabi, vorbind despre șansa României și avantajele puse pe masa fondurilor de investiții din Qatar și Emiratele Arabe Unite. 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat, într-o declarație exclusivă pentru DCNews, din Abu Dhabi, la finalul întâlnirilor oficiale cu ocazia vizitei în Qatar și-n Emiratele Arabe Unite, că România are atuuri importante pe masa discuțiilor cu marile fonduri de investiții: ”Potențialul energetic semnificativ și cel mai divers mix energetic din Uniunea Europeană”. 

”În contextul acesta, noi ne dorim să atragem investiții qatareze și emiriene în zona de producție a energiei verzi, în zona de stocare în baterii pentru proiecte strategice precum Tarnița - Lăpuștești, hidrocentrală cu acumulare prin pompaj, și pentru programul nuclear civil românesc” ne-a spus Sebastian Burduja. 

Întrebat despre reacțiile primite, ministrul Energiei ne-a răspuns: ”România e foarte respectată, avem specialiștii în domeniul energetic foarte buni, care au fost recrutați și-n Qatar și-n Emiratele Arabe Unite, unde sunt plătiți foarte bine, din păcate pentru noi, din fericire pentru ei”. Cu privire la salariul unui specialist cu experiență, Sebastian Burduja ne-a spus că ”cel puțin, în sectorul nuclear, vorbim despre cel puțin 10.000 de euro”. În România, ”nu suntem acolo încă”. 

Masdar, gigantul lumii care intră pe piața românească. Reușită importantă pentru Hidroelectrica

Sebastian Burduja ne-a mai spus: ”Cea mai importantă realizare a vizitei este finalizarea negocierilor între Hidroelectrica și Masdar, una dintre cele mai ambițioase și importante companii în producție de energie verde, un gigant al lumii. Este pasul prin care Masdar intră pe piața românească, face o companie de proiect împreună cu Hidroelectrica și-și asumă că, în următorii 3 ani, vor dezvolta minimum 2000 de megawați prin parcuri solare, panouri flotante pe lacuri de acumulare, ceea ce-n România nu s-a făcut niciodată, aici s-a mai făcut, și stocarea în baterii. Vin și cu inteligență, și cu capital, iar pentru Hidroelectrica, companie listată anul trecut - o listare de mare succes- să aibă o companie de talia Masdar alături e o mare realizare”. Ministrul Energiei ne-a mai spus că discuțiile au fost în special cu companii private. 

Despre trecerea la energie verde, ”stăm mult mai bine decât alte state”, a spus Sebastian Burduja indicând soluția de termen scurt: gazul! ”România își permite să treacă de la cărbune la gaz, pentru că are” a spus ministrul, adăugând zona de energie nucleară, energie curată pe care foarte puține state o au. ”Suntem privilegiați, avem o mare șansă, inclusiv să exportăm energie” a conchis ministrul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel