Data publicării:

CTP: Băsescu vrea să revigoreze ura populației față de parlamentari

Autor: Cristina Alexandrescu | Categorie: Politica
WhatsApp
ct popescu
ct popescu

Jurnalistul CT Popescu a declarat, într-o intervenție telefonică la RTV, că problema unicameralismului și a bicameralismului din Parlamentul României nu mai interesează pe nimeni. În schimb, Traian Băsescu speculează problema  urii populației față pe parlamentari, în momentul în care mai are la dispoziție puține pârghii. 

"Să ne gândim de unde a pornit povestea asta asupra  unicameralismului și a celor 300. A pornit de la alegerile prezidențiale din 2009.  Atunci, domnul Băsescu, candidat, a inventat această chestiune pentru a-și spori capitalul politic pe baza disprețului și urii pe care mulți cetățeni o nutreau față de parlamentari. Cauzele acestui fenomen sunt adânci, Parlamentul în România este, în raport cu alte țări europene,  de dată recentă, și a fost multă vreme o instituție distantă, străină, izolată de popor", spune CT Popescu.

"Decenii de-a rândul a fost alcătuită din persoane privilegiate, persoane cu o anumită avere, cu un anume rang bisericesc, mari boieri, mari proprietari de moșii, apoi alte decenii nu a rezultat parlamentul prin votul universal, iar începând cu Carol al II-lea nu mai putem vorbi de Parlament pentru că nu mai putem vorbi de democrație, până în 1990. Un parlament național  reprezentativ rezultat în urma unui vot universal egal, liber și secret în țara noastră nu datează decât din 1990.

Dacă la asta adăugăm și calitatea joasă a parlamentarior,  din acest moment avem sentimentele pe care domnul Băsescu s-a sprijinit când a venit cu această chestiune. Nu există argumente raționale legate de numărul de parlamentari. O să fie mai buni, o să fie mai culți, dacă sunt mai mulți, dacă sunt mai puțini. Există un singur sentiment. Dacă nu putem să-i arestăm pe toți, măcar să-i împuținăm. Ăsta este sentimentul pe care îl speculează domnul președinte", a continuat senior-editorul de la  Gândul.

"Chestiunea care se pune în raport cu unicameralismul sau bicameralismul este chestiunea justificării bicameralismului de la noi. Problema nu este că sunt două camere, problema este că atunci când a fost Parlamentul după 1990, două camere au fost făcute ca să apuce cât mai mulți locuri.

Se discută punctul de vedere al domnului președinte, care acum mai are puține pârghii la dispoziție. Una dintre ele este să  revigoreze ura populației față de parlamentari, pe care alt mesaj pe care împuținarea îl aduce nu există. Dincolo, USL nu are niciun interes, nici PDL nu a avut vreun interes să reducă numărul de parlamentari din cauza clientelei politice. Nimeni nu se gândește în mod clar și sincer la utilitatea unui parlament unicameral în raport cu cel bicameral, care ar fi numărul optim de parlamentari. Aceste lucruri nu-i preocupă nici pe domnul Ponta, nici pe domnul Băsescu,  nici pe domnul Antonescu" a mai precizat CT Popescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel