Data publicării:
CSM reacționează ferm după declarațiile lui George Simion: "Astfel de manifestări au potențialul de a afecta independența și imparțialitatea procurorilor"

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a reacționat ferm în urma declarațiilor făcute de deputatul George Simion în contextul unei anchete aflate în desfășurare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Potrivit CSM, "exprimarea folosită, prin utilizarea unor cuvinte ofensatoare la adresa procurorului de caz, este inadecvată şi contrară respectului cuvenit într-o societate democratică magistraţilor procurori, care au menirea să apere interesele generale ale societății, precum şi drepturile şi libertăţile oricărei persoane".
De asemenea, consideră aceștia, utilizarea unor expresii la adresa procurorului de caz precum ,,personaj sinistru”, „s-a transformat la ordinele stăpânilor într-un instrument al poliţiei politice”, în sensul că nu execută doar ordine politice, ci „şi pe cele şoptite din holurile întunecate ale ambasadelor străine”, precum şi că acţiunile domnului procuror „nu mai au nicio legătură cu justiţia sau cu respectarea legii, ci sunt menite să intimideze şi să discrediteze” sunt de natură să lezeze grav independența şi imparţialitatea procurorului ce instrumentează cauza penală.
"Secția pentru procurori a luat act de toate aceste alegații și, analizând, a decis că limbajul utilizat de conducătorul partidului politic, precum și acuzațiile aduse nu pot justifica în nici un moment legitimitatea unui eventual interes public", precizează procurorii.
În plus, procurorii afirmă că astfel de manifestări au potenţialul de a afecta independenţa şi imparţialitatea procurorilor, inducând opiniei publice impresia că procurorii acționează în afara rigorilor legale și constituționale, deși în realitate astfel de afirmaţii exprimă doar opinii strict personale. Dimpotrivă, astfel de atacuri la adresa unui magistrat, venind din zona unui reprezentant al autorității legislative, sunt de natură să încalce dispozițiile constituționale referitoare la separarea puterilor în stat.
"Secţia pentru procurori poate să admită faptul că activitatea de aplicare a legii poate crea nemulțumiri persoanelor față de care se desfășoară proceduri specifice, dar reaminteşte, totodată, că analiza activității procurorilor este apanajul instituțiilor judiciare abilitate de lege, singurele în măsură să se pronunțe cu privire la profesionalismul și imparțialitatea acestora", a mai transmis CSM.
***
Liderul AUR, George Simion, a anunțat marți dimineață că cinci parlamentari ai formațiunii pe care o conduce au fost citați la parchet, acuzând că „sistemul corupt”, pe care îl atribuie unor lideri politici precum Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan și Cătălin Predoiu, ar folosi instituțiile statului pentru a suprima opoziția și vocea electoratului.
În declarațiile sale, Simion a sugerat existența unor influențe externe, menționând „comenzi șoptite din holurile întunecate ale ambasadelor străine”. Totodată, el a susținut că, în urmă cu câteva zile, au avut loc discuții între ambasadorul Franței și Marian Enache, președintele Curții Constituționale, pe care l-a indicat drept „principalul responsabil pentru anularea alegerilor din decembrie”.
Cei cinci parlamentari s-au prezentat la Parchet, unde au fost audiați în calitate de martori. Aceștia au declarat că au participat independent la protest, fără a încuraja sau susține acțiuni violente.
Citește și: Dosar penal pentru George Simion. Liderul AUR e acuzat de instigare publică
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News