CSIRO: Alimentaţia la nivel global, probleme grave
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Alimentaţia la nivel global este săracă în vitamine şi minerale esenţiale pentru o dezvoltare sănătoasă, a descoperit cel mai important organism ştiinţific din Australia, citat luni de Xinhua.

O analiză a alimentaţiei la nivel mondial, lansată luni de Organizaţia pentru Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth (CSIRO), relevă că aportul de calciu, vitamina D, vitamina E şi folaţi este probabil să rămână unul inadecvat până în anul 2050. În ţările mai sărace, aportul de zinc, fier, vitamina K şi vitamina A va continua să fie inadecvat, a preconizat studiul. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), deficienţele de micronutrienţi pot afecta dezvoltarea intelectuală şi pot duce la stoparea creşterii şi la slăbirea sistemului imunitar. Peste două miliarde de persoane la nivel global suferă de deficienţe de micronutrienţi, potrivit estimărilor OMS. Siguranţa alimentară la nivel mondial nu presupune doar asigurarea unui număr adecvat de calorii, a declarat autoarea studiului CSIRO, Jessica Bogard, într-un comunicat lansat luni. O persoană poate consuma un număr prea mare de calorii, dar poate fi în acelaşi timp subnutrită, a explicat ea.

Schimbarea climatică, efecte asupra alimentației

Studiul a descoperit că în aproape fiecare ţară din lume aportul de carbohidraţi şi proteine este adecvat, notează Xinhua. Pe baza alimentaţiei actuale, cercetătorii au trasat o traiectorie a modului în care va evolua alimentaţia omului obişnuit până în anul 2050. Ei au descoperit că principalul factor care va influenţa în viitorul apropiat siguranţa alimentară şi nutriţională va fi reprezentat de schimbările climatice. O schimbare a climei, combinată cu o modificare a alimentaţiei oamenilor pe măsură ce aceştia obţine venituri mai mari va afecta în cele din urmă sistemele noastre agricole, ce va fi cultivat şi unde, a spus Bogard. Îmbunătăţirea productivităţii agricole şi creşterea economică nu vor fi suficiente pentru realizarea siguranţei nutriţionale în prezent şi în viitor. Trebuie să ne reorientăm eforturile asupra calităţii alimentaţiei mai degrabă decât asupra cantităţii, a adăugat autoarea studiului.

VEZI ȘI:

DIETĂ. Așa slăbești rapid, în 4 pași, înainte de Crăciun

Dietă. Ce carbohidraţi poţi mânca

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel