CSAT pe criza din Ucraina. Vasile Dîncu: Nu e momentul să ne impacientăm și nici să luăm măsuri în grabă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Administrația Prezidențială
Foto: Administrația Prezidențială
Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, spune că nu se impune convocarea unei ședințe extraordinare a CSAT din cauza situației de la granița Ucrainei.

Vasile Dîncu că nu se impune convocarea unei ședințe extraordinare a CSAT din cauza situației de la granița Ucrainei.

„Pentru cei care sunt îngrijorați - în primul rând, NATO, așa cum a anunțat Secretarul General Stoltenberg, nu va reacționa, indiferent de ceea ce se întâmplă la granița Ucrainei. Nu va reacționa militar, pentru că este clar că Ucraina nu este membru NATO, iar tratatul nord-atlantic arată că nu reacționează militar decât dacă sunt amenințate țări care sunt în NATO”, spune la TVR Vasile Dîncu.

El susține că România nu va fi implicată într-un eventunal război.

„Nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România. România nu va participa cu trupe,. Nu participă nici cu echipament la marea Ucrainei. Deci România este doar parte a NATO și reacționează împreună cu Alianța, în armonie și într-o strategie foarte coerentă”, adaugă ministrul Apărării..

Dîncu a apreciat că nu se impune convocarea unei ședințe extraordinare a CSAT din cauza situației de la granița Ucrainei.

„Noi comunicăm tot timpul. Cu siguranță vom avea și ședința CSAT, nu ședințe de urgență, pentru că repet, nu este momentul acum să ne impacientăm și nici să luăm măsuri în grabă. Atunci când ai în apropierea un conflict, chiar dacă nu te implică direct, trebuie să te gândești ce se întâmplă cu migrațiile, să vezi ce resurse ai pentru asta, cum gestionezi o situație indirectă...”, conchide Dîncu.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat în mai multe rânduri că Alianţa Nord-Atlantică susţine suveranitatea Ucrainei şi va riposta prin sancţiuni economice şi financiare în cazul unei agresiuni a Rusiei, însă a subliniat că nu va exista o ripostă militară. „Garanţiile de securitate ale NATO nu se aplică Ucrainei", a declarat Jens Stoltenberg.

Rusia este acuzată că a mobilizat zeci de mii de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie, potrivit Mediafax.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Conflict Ucraina-Rusia. Hartmann, scenariu pentru România

Ministrul Aurescu: Ce va face UE în criza din Ucraina

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a fost invitat la B1 TV, la emisiunea Actualitatea, moderată de Tudor Mușat, unde a vorbit despre unitatea Alianței Nord Atlantice și a Uniunii Europene în abordarea problemelor de securitate ce vizează Federația Rusă și despre modul în care fiecare stat membru își împărtășește propriile viziuni:

„Este firesc să existe diferențe de abordare, pentru că fiecare stat aliat are propria sa viziune și propriile sale interese de securitate pe care și le promovează în cadre multilaterale. În final, în urma acestor dezbateri care au loc la nivel aliat, se iau niște decizii care, dacă ne uităm la succesiunea lor, din 2014 până în prezent, au fost niște decizii foarte bune care au dus la consolidarea profilului aliat, cu sau fără acest tip de stimul din partea unor evenimente sau a unor conduite a unor actori, inclusiv a Rusiei.

La toate reuniunile la care am participat, inclusiv recent, atât în decembrie, când a avut loc reuniunea ministerială NATO de la Riga, cât și la reuniunea din 7 ianuarie care a pregătit întâlnirile de săptămâna trecută, am constatat o unitate a pozițiilor aliate în ceea ce privește abordarea principială a NATO. Sigur că există mici abordări, complementare sau divergente, dar ele sunt armonizate în cadrul Alianței și la final ieșim cu decizii.“, a spus ministrul Afacerilor Externe (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel