Data publicării:

Situaţia taberelelor din nord-estul Siriei, "apocaliptică". Crucea Roșie, reacție

Autor: Ema Apostu | Categorie: Root
WhatsApp
Crucea Roşie a avertizat joi că persoanele strămutate în taberele din nord-estul Siriei sunt expuse unei situaţii "apocaliptice", cerând statelor să repatrieze soţiile şi copiii jihadiştilor străini, potrivit AFP.

"Există 100.000 de persoane menţinute într-un fel de vid juridic, într-un loc instabil dintr-o zonă contestată", a explicat jurnaliştilor Fabrizio Carboni, care conduce operaţiunile Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) în Orientul Mijlociu.

Aceste persoane, care au fugit din calea ofensivelor împotriva ultimului bastion al grupării jihadiste Statul Islamic, au fost primite în tabere controlate de forţele kurde, în nord-estul Siriei.

"100.000 de persoane care au petrecut ultimele luni, chiar ani, sub bombe, înfometate, rănite, bolnave, traumatizate se află chiar într-o situaţie apocaliptică", a insistat Carboni.

Crucea Roşie este una din principalele organizaţii umanitare care furnizează ajutor în interiorul taberei de la al-Hawl, unde trăiesc peste 70.000 de persoane, între care 11.000 de membri ai familiilor jihadiştilor străini care luptau în rândurile Statului Islamic.

Problema repatrierii acestor femei şi copii străini ridică o dilemă mai multor ţări, care au suferit atentate organizate de jihadişti şi nu au nicio dorinţă să-i vadă revenind pe aceşti cetăţeni ai lor.

Marea Britanie a decis să retragă cetăţenia membrilor Statului Islamic.

"Poziţia noastră este de a spune statelor să-şi reprimească cetăţenii", a spus Carboni, criticându-le pe acelea care vor să facă o distincţie între "victimele bune şi cele rele". "Ca şi cum copiii puteau fi altceva decât doar victime", a adăugat el.

Două treimi dintre rezidenţii taberei din al-Hawl sunt copii, cea mai mare parte având mai puţin de 12 ani, a amintit responsabilul CICR. "Nu pot fi lăsaţi copiii nicăieri expuşi unei călduri extreme, unui frig aspru, violenţei", a indicat el.

Carboni a recunoscut că pentru multe ţări repatrierea membrilor familiilor jihadiştilor este "toxică din punct de vedere politic", dar a încurajat guvernele să-şi asume responsabilităţile.

CICR, care gestionează un spital din tabăra de la al-Hawl, furnizează hrană, apă şi construieşte toalete, a amintit el. "Dar nimeni nu trebuie să se aştepte ca CICR să se ocupe de 100.000 de persoane în următorii 20-35 de ani", a spus Carboni. "Aceasta este responsabilitatea statelor", a subliniat responsabilul umanitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel