Data publicării:

Cronică: "În inima mării"

Autor: Jose Fierro | Categorie: Cultura
WhatsApp

Unul dintre titanii Hollywood-ului, Ron Howard, se pregătește de un nou hit în box office. 

Regizorul binecunoscutelor Apollo 13 (1995, premiat cu două premii Oscar) și A Beautiful Mind (2001, câștigător a patru premii Oscar) nu dezamăgește publicul cu filmul În Inima Mării, oferindu-i un spectacol captivant ce va avea premiera pe 4 decembie.

În Inima Mării este bazat pe povestea adevărată care a inspirat celebrul roman american, Moby-Dick de Herman Melville. Producția cinematorafică se documentează din romanul non-fictiv cu același nume de Nathaniel Philbrick. Acțiunea este deschisă de întâlnirea lui Meliville (Ben Whishaw) cu bătrânul Thomas Nickerson (Brendan Gleeson).

Cel dintâi vine până Nantucket, Massachusetts pentru a afla de la bătrân povestea naufragiului balenierei Essex în Oceanul Pacific. Cu toate că Nickerson refuză la început, până la urmă se lasă convins de către scriitor și de către soție (Michelle Fairley) să povestească cu lux de amănunte aventura. Filmul continuă cu retrospectiva bătrânului marinar, care relatează această întâmplare petrecută când acesta avea numai paisprezece ani.

În planul central îl avem pe Owen Chase (Chris Hemsworth), marinar balenar. Acesta pleacă în călătorie pe vaporul Essex pentru a vâna balenele ce ofereau o resursă foarte importantă, anume uleiul făcut din grăsimea acelui mamifer marin. Deși are așteptarea inițială de a obține postul de căpitan, el ajunge doar secundul lui George Pollard (Benjamin Walker), între cei doi iscându-se un conflict. Mai greu cu măsuratul frânghiilor Planurile narative ale filmului sunt bine construite, oferind o fluență a poveștii, dar și intermisii între episoadele de retrospecție. Din păcate acestea ajung să creeze momente de melodramă sufocantă, deja prezentă în desfășurarea poveștii bătrânului.

Un exemplu ar fi scena în care bătrânul Nickerson își întrerupe povestea într-un moment de suspans al acțiunii relatate de către acesta. Între marinar și autor se creează un moment de sinceritate reciprocă (absolut deloc necesar), menit să-l dezlege la vorbă pe cel dintâi. Pe parcursul călătoriei apar, totuși, și înconsistențe tehnice. Una în scena în care echipajul vânează prima balenă a expediției. Străpuns cu harponul, animalul înoată disperat trăgând furios după el mai bine de un kilometru de frânghie, moment după care apare chiar lângă bărcile cu vâsle ale echipajului.

Cel de-al doilea este oarecum similar. La prima întâlnire cu cașalotul uriaș și monstruos, secundul Chase îl atacă cu un harpon mic cu frânghie scurtă de pe corabie. Pare ciudat că pe corabia mare nu sunt la îndemână instrumentele propice de vânătoare. Personajul principal are lipsă de calciu Actoria lui Chris Hemsworth lasă de dorit, față de cerințele unui astfel de rol principal. Accentul australian pe care îl folosește pare cam nepotrivit cu contextul american de secol XIX. Are destule momente care fac spectatorul să se gândească dacă nu mai bine rămânea Hemsworth la roluri tip Thor.

Youtube video image

De multe ori este mult prea sentimental și nu foarte convingător. Este de apreciat jocul actoricesc al lui Brendan Gleeson, dar și al cel al lui Tom Holland, care îl joacă pe tânărul Thomas Nckerson. Cei doi reușesc să-și îndeplinească misiunea de a portretiza un marinar cu conștiința încărcată, respectiv cel tânăr, nepriceput, dar curajos. Benjamin Walker reușește și el să interpreteze o bună evoluție a atitudinilor, de la un căpitan semeț, încrezut, la unul sincer, cu tărie de caracter.

Global vorbind, În Inima Mării este un film cu adevărat captivant, bine realizat. Imaginea se mișcă amețitor, făcându-l pe cel ce vizionează filmul să se simtă ca un membru al echipajului în mijlocul furtunii. Intensitatea scenelor de pe corabia Essex este bine marcată de un soundtrack potrivit. Deși dă senzația că mută punctul culminant în prima jumătate a filmului, Ron Howard întoarce foaia în scenele naufragiului, accentuând prin liniște deșertăciunea incertitudinii. Nimic de neașteptat din partea unui regizor premiat cu Oscar în trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel