Croaţia se opune UE. Refuză să ajute militar Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Andrej Plenković
Sursa foto: Facebook Andrej Plenković
Parlamentarii croaţi au respins vineri la limită propunerea ca ţara lor să se alăture misiunii de sprijin a UE pentru armata ucraineană.

O majoritate de două treimi era necesară pentru a adopta propunerea, care ar fi însemnat ca până la 100 de militari ucraineni să fie instruiţi în Croaţia în următorii doi ani. Preşedintele Zoran Milanovic, care este comandantul suprem al forţelor armate croate, s-a opus propunerii, scrie Agerpres. Din cei 107 parlamentari care au votat în legislativul de 151 de locuri, 97 au susţinut decizia, iar zece au fost împotrivă.

Deputaţii opoziţiei au declarat că nu vor să devină ostatici ai neînţelegerilor dintre principalii lideri politici şi au afirmat că legea fundamentală nu impune voturi parlamentare în chestiuni în mod normal aprobate de preşedinte în acord cu guvernul.

Drept răspuns la invazia Rusiei din Ucraina la începutul lui februarie, UE a convenit în octombrie să lanseze Misiunea de Asistenţă Militară pentru sprijinirea Ucrainei (EUMAM Ucraina) şi a numit un general polonez să conducă programul de instruire care urmează să aibă loc în mare parte în Polonia.

"Este o decizie raţională, principială şi coerentă a Croaţiei, este în interesul său naţional"

Preşedintele Zoran Milanovic a refuzat să ia în considerare propunerea guvernului ca Croaţia să se alăture EUMAM Ucraina. El a spus că Croaţia nu trebuie să fie implicată în război şi că propunerea ar încălca Constituţia, întrucât nu clarifică baza pentru declararea Ucrainei ţară aliată, în contextul în care ea nu este nici membră a UE, nici a NATO.

Guvernul a trimis propunerea parlamentului, sperând să-şi asigure majoritatea de două treimi necesară pentru adoptarea de decizii în chestiuni militare.

"Participarea la această misiune militară este o decizie raţională, principială şi coerentă a Croaţiei, este în interesul său naţional", a spus premierul Andrej Plenkovic înainte de vot, respingând criticile potrivit cărora procedurile legale au fost încălcate.

UE va trimite aproximativ 300 de militari în Niger. Germania anunță că va juca un rol substanțial în misiune

Germania a anunțat că va juca un rol substanţial într-o misiune planificată a Uniunii Europene în Niger, a afirmat vineri ministrul Apărării, Christine Lambrecht.

”Nu părăsim Sahel pe cont propriu, a declarat Lambrecht în faţa reporterilor, fără a preciza încă cu câţi soldaţi va contribui Germania la misiunea respectivă.

Misiunea UE în Niger ar urma să dureze trei ani şi să sprijine ţara africană în combaterea grupărilor armate, relatează Agerpres. Iniţial vor fi desfăşuraţi între 50 şi 100 de militari europeni, iar ulterior numărul lor va urca până la 300.

Începând din 2018, armata germană antrenează forţele speciale din Niger cu aproximativ 150 de soldaţi, dar această misiune se va încheia până la finalul acestui an.

În acelaşi timp, există încă 1.100 de militari germani în ţara vecină Mali, majoritatea dintre ei în zona oraşului nordic Gao, unde principala lor sarcină este de a efectua operaţiuni de recunoaştere pentru misiunea ONU de menţinere a păcii MINUSMA.

Berlinul a decis luna trecută să-şi retragă până în mai 2024 militarii desfăşuraţi în Mali, după decizii similare luate de Franţa şi alte ţări europene.

În luna februarie, cancelarul Olaf Scholz a anunţat o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare, precizând că acestea vor depăşi pragul de 2% din PIB stabilit ca angajament de statele membre NATO, în contextul în care conflictul din Ucraina a forţat Berlinul să-şi regândească politica externă şi de securitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel