Crizele lumii tulbură mintea românilor. Tot mai multe cazuri de pacienți cu probleme mentale
Creşte numărul persoanelor cu tulburări mentale şi de comportament.
Numărul pacienţilor cu tulburări mentale şi de comportament este în creştere, de la un an la altul, potrivit unei informări a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ remisă cu ocazia Zilei mondiale a sănătăţii mintale.
Astfel, dacă în anul 2017 erau înregistraţi puţin peste 12.700 pacienţi cu astfel de boli, în prima jumătate a anului 2022, în cabinetele medicilor de familie se aflau în evidenţă peste 15.100 persoane cu tulburări mentale şi de comportament.
Practic, în ultimii 5 ani s-a înregistrat o creştere uşoară dar constantă a acestor afecţiuni.
"Pandemia COVID-19 a avut un impact major asupra sănătăţii mintale a populaţiei cu risc mai mare de dezvoltare de simptome mai severe ale bolii psihice. Stresul, dificultăţile economice şi sociale, izolarea impusă de autorităţi în scopul prevenirii şi reducerii răspândirii virusului SARS-CoV-2, războiul din ţara vecină afectează sănătatea mintală, exacerbând afecţiunile neurologice şi psihice existente, cum ar fi depresia, anxietatea sau declinul cognitiv", precizează comunicatul de presă al DSP Neamţ.
Raportul numeric între cazurile din mediul urban şi cel rural este în favoarea celui din urmă, cu peste 2.000 de cazuri în plus, mai relevă statistica DSP Neamţ, conform Agerpres.
10 remedii pentru anxietate. Dr. Mihail Pautov: Încearcă-le înainte de a lua anxiolitice
Medicul Mihail Pautov recomandă 10 remedii pentru anxietate. Pentru a-l găsi pe cel potrivit este necesar ca mai întâi să afli cauza posibilă a anxietății.
"Aceste remedii există, în măsură în care putem găsi una dintre cauzele de mai jos care pot duce la anxietate. Încearcă-le înainte de a lua anxiolitice, sau, poate, pentru a scapă de anxiolitice.
Cum să scapi / să reduci anxietatea căutând una dintre posibilele cauze:
1. Glicemie scăzută, hipoglicemia - când ai puțin zahăr în sânge - poate duce la anxietate; asta pățesc mereu când mănânc ceva intens procesat cu mulți carbohidrați simpli - glicemia îmi crește apoi scade mult - la nivele mici ale glicemiei apare surescitarea, nervozitatea și anxietatea; ține-ți glicemiile sub control prin ceea ce mănânci.
2. Anemia - dacă ai Hb mică - e bine să o corectezi - pentru asta e bine să faci o analiză simplă - hemoleucogramă - care să fie interpretată de un medic- și dacă ești anemic, corectează acea anemie - astfel, posibil, îți vei corectă și anxietățile.
3. Fier - carență de fier este cea mai frecvența cauza a anemiei - o vezi pe analize și o corectezi, fie prin stil de viață, fie prin suplimente medicale, sau prin ambele; Carență de fier se poate vedea și ea pe analize simple, cum este hemoleucogramă, prin numărul de eritrocite, dimensiunea lor, hematocric ( totalitatea de celule din sânge că și procent) și concentrația de Hb ( câtă Hb cară după el un eritrocit).
4. Hipotiroidism - adică puțini hormoni tiroidieni - una din cele mai frecvente și subdiagnosticate patologii endocrine - cauza a anxietății cronice; Analize de sânge - TSH mare, T3 T4 mici și consult la endocrinolog cu substituție de hormoni tiroidieni; (e păcat să iei anxiolitice pentru un hipotiroidism nediagnosticat, când poți corectă hipotiroidismul și renunță la anxiolotice).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News