Data actualizării:
Data publicării:

Criză politică în Germania: Președintele a ales data alegerilor anticipate. Ce promit principalele partide, în noua campanie

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Germania se pregătește pentru alegeri parlamentare anticipate pe 23 februarie, după prăbușirea guvernului de coaliție condus de cancelarul Olaf Scholz.

Decizia de a organiza alegerile mai devreme cu șapte luni a fost luată de președintele Frank-Walter Steinmeier, în urma pierderii votului de încredere de către Scholz pe 16 decembrie și a colapsului coaliției sale formate din trei partide, scrie AP.

Prăbușirea coaliției a fost cauzată de un conflict între Scholz, lider al Partidului Social-Democrat (SPD), și fostul său ministru de finanțe, într-o dispută privind revitalizarea economiei stagnante a Germaniei. După demiterea ministrului pe 6 noiembrie, tensiunile din interiorul coaliției au escaladat, ducând la colapsul acesteia. Scholz conduce acum un guvern minoritar, într-un context de incertitudini politice și economice.

Olaf Scholz își dorește un al doilea mandat ca cancelar, însă se confruntă cu o competiție acerbă din partea conservatorului Friedrich Merz, liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU/CSU), și a vicecancelarului Robert Habeck, din partea Partidului Verzilor. De asemenea, Alice Weidel, lidera partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), candidează pentru funcția de cancelar, însă șansele partidului său de a participa la guvernare sunt aproape inexistente, deoarece celelalte formațiuni refuză să colaboreze cu AfD.

Sondajele recente indică faptul că blocul conservator condus de Merz este favorit, iar viitorul guvern ar putea fi format dintr-o coaliție condusă de acesta. În orice scenariu, însă, este aproape sigur că viitorul executiv va necesita compromisuri între două sau mai multe partide.

Planuri economice divergente

Revitalizarea economiei germane, cea mai mare din Europa, reprezintă una dintre temele centrale ale campaniei. Conservatorii lui Merz propun reduceri de taxe pentru persoane fizice și companii, o reformă a impozitului pentru veniturile mari și eliminarea unei taxe istorice pentru integrarea Germaniei de Est. De asemenea, doresc să reducă TVA-ul pentru serviciile de alimentație publică și să stimuleze ocuparea forței de muncă prin reformarea sistemului de beneficii.

De cealaltă parte, Scholz și SPD propun reducerea poverii fiscale pentru 95% dintre contribuabili, scăderea TVA-ului pentru alimente și creșterea salariului minim la 15 euro pe oră. Social-democrații și Verzii intenționează, de asemenea, să reformeze "frâna datoriilor" – o regulă care limitează împrumuturile guvernamentale – pentru a permite investiții mai mari în infrastructură, energie și locuințe.

În ceea ce privește migrația, CDU/CSU dorește să intensifice deportările și să introducă măsuri mai stricte la granițele Germaniei, inclusiv întoarcerea migranților care vin din alte țări ale zonei de liberă circulație Schengen. SPD consideră că măsurile deja implementate reduc semnificativ migrația ilegală, în timp ce Verzii militează pentru o distribuție echitabilă a solicitanților de azil în Europa.

Pe plan extern, toți candidații promit sprijin continuu pentru Ucraina, dar diferă în abordări. Scholz subliniază prudența pentru a preveni extinderea războiului și refuză furnizarea de rachete de croazieră Taurus Ucrainei. În schimb, CDU/CSU și Verzii sunt mai deschiși la furnizarea acestor arme și propun o colaborare mai strânsă cu aliații europeni și SUA pentru asigurarea securității Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel