Criză migranţi Polonia. Vladimir Putin, acuzat oficial: El este creierul
Mii de migranţi din Belarus au fost filmaţi zilele acestea mergând spre graniţa cu Polonia, iar autorităţile de la Varşovia au lansat şi acuzaţii oficiale.
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a declarat că liderul autoritar al Belarusului, un aliat apropiat al dlui Putin, orchestrează criza, dar "aceasta este coordonată de la Moscova".
Cel puțin 2.000 de migranți sunt blocați la graniță. Liderul Belarus, Alexander Lukașenko, neagă afirmațiile conform cărora trimite oameni peste graniță ca răzbunare pentru sancțiunile UE.
Imaginile video arată mulțimi de oameni de partea belarusă a gardului de sârmă ghimpată de la granița cu Polonia. Unii dintre ei încearcă să treacă prin forță folosind foarfece sau trunchiuri de copac, în timp ce trupele poloneze îi resping cu ceea ce pare a fi gaz lacrimogen.
Mulți dintre migranți sunt bărbați tineri, dar există și femei și copii, majoritatea din Orientul Mijlociu și Asia. Aceștia stau în corturi, prinși între gărzile poloneze și gărzile din Belarus.
Temperaturile nocturne la frontieră au scăzut sub zero grade, iar mai multe persoane au murit deja în ultimele săptămâni.
"Creierul este preşedintele Putin"
Marți, în cadrul unei sesiuni parlamentare de urgență, după ce a vizitat trupele de la frontieră, Morawiecki a declarat: "Acest atac pe care îl conduce Lukașenko este coordonat de la Moscova, creierul este președintele Putin."
El i-a acuzat pe liderii rus și belarus că încearcă să destabilizeze Uniunea Europeană, permițând migranților să călătorească prin Belarus și să intre în bloc.
Morawiecki a descris situația ca fiind "un nou tip de război în care oamenii sunt folosiți ca scuturi umane" și a declarat că Polonia are de-a face cu o "punere în scenă" care este menită să creeze haos în UE.
El a adăugat că a fost pentru prima dată în 30 de ani când securitatea frontierelor Poloniei a fost atacată atât de "brutal".
Polonia a desfășurat trupe suplimentare la graniță și a avertizat cu privire la o posibilă escaladare "armată", temându-se că Belarus ar putea încerca să provoace un incident.
Polonia, Lituania și Letonia au înregistrat în ultimele luni o creștere a numărului de persoane care au încercat să intre ilegal în țările lor din Belarus. Marți, Lituania a declarat stare de urgență la granița cu Belarus, care va intra în vigoare la miezul nopții.
Polonia a înregistrat cele mai multe sosiri, în special în jurul principalului punct de trecere a frontierei de la Kuznica, scrie Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News