Criză Italia. Preşedintele, Sergio Mattarella, acordă un termen suplimentar partidelor, reluând consultările marţi
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Preşedintele italian Sergio Mattarella a acordat un termen suplimentar partidelor politice pentru a rezolva criza guvernamentală, dar a insistat că doreşte o decizie rapidă, transmit dpa şi AFP. 

'Criza trebuie rezolvată cu o decizie clară şi într-un timp scurt' a declarat preşedintele Mattarella, după consultările purtate în ultimele două zile cu formaţiunile politice. Mattarella a mai spus că va ţine noi consultări marţi, după care va 'trage concluziile şi va lua deciziile necesare' .

El a subliniat că singura posibilitate este 'un guvern care să obţină votul de încredere (al parlamentului) pe baza unui program'. Sergio Mattarella a acceptat marţi seara demisia premierului Giuseppe Conte şi a început miercuri consultări politice pentru a stabili dacă este posibil să se formeze un nou guvern sau dacă va trebui să dizolve parlamentul şi să convoace alegeri parlamentare anticipate. Liderul Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem), Luigi di Maio, s-a declarat joi pregătit să negocieze crearea unei 'majorităţi solide' în parlament, fără să precizeze cu care formaţiuni politice discută, după întâlnirea cu preşedintele italian. M5S, componentă a defunctei coaliţii la putere în Italia, lucrează pentru a da ţării un nou guvern şi pentru a evita alegerile anticipate, a subliniat Luigi Di Maio.

M5S a angajat discuţii cu Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi încearcă să formeze un nou guvern de coaliţie după destrămarea alianţei sale cu Liga (de extremă dreaptă), ceea ce a dus la demisia premierului Giuseppe Conte. Fostul său partener de coaliţie, Matteo Salvini, a lăsat de asemenea uşa deschisă pentru o posibilă reconciliere cu M5S şi refacerea coaliţiei. Salvini, liderul Ligii, a declarat joi că este gata să facă pace cu fostul partener de coaliţie, Mişcarea 5 Stele, dacă aceasta ar adopta o atitudine mai constructivă faţă de formaţiunea sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel