Data actualizării:
Data publicării:

CRIZĂ în PMP. Cristian Diaconescu recunoaște: ”Se fac demersuri pentru ELIMINAREA partidului și a mea”. Ce spune despre Eugen Tomac

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Politica
WhatsApp
Cristian Diaconescu, președintele PMP, a afirmat că se fac demersuri pentru eliminarea partidului de pe scena politică. 

"Există o criză în PMP, nu este un secret pentru nimeni. Este complicat când, la limită, nu ai intrat în Parlament, iar restul partidelor politice au la rândul lor diverse dificultăţi. Simplificarea, mai ales pe dreapta, a scenei politice este interesul tuturor partidelor din afară partidului PMP şi atunci se fac demersuri pentru eliminarea acestui partid de pe scenă politică şi cred că inclusiv a mea, din punctul de vedere al unei activităţi politice ceva mai implicate în anul 2024. Eu încă sper ca înţelepciunea va prevala  şi ce se spune, de regulă, în interiorul partidelor trebuie să rezolve aceste probleme. Dialogul meu cu Eugen Tomac pleacă de la un respect pe care i-l port acestui om. Am colaborat pe proiecte, pe atitudini politice coerente şi în numele PMP şi în Parlamentul European unde ne reprezintă şi cred că, până la urmă, înţelepciunea va prevala. Din păcate, se iau o serie de decizii interne ale unui partid în interiorul unui alt partid. Practic, până la un congres pe care dânşii şi-l doresc pe 19, neconvocat statutar - eu l-am convocat pentru data de 26 martie statutar - pentru că, dacă sunt probleme cu lidership-ul partidului şi direcţia de urmat, este normal să le discutăm în congres", a spus Cristian Diaconescu, în interviul acordat DCNews.

"Este un lucru bun şi în stilul dvs. faptul că, până în ultima clipă, sunteţi înclinat spre dialog, mai ales că PMP este al treilea partid din România ca număr de aleşi locali. Aveţi un pic de zestre. Este important. Este un pic de zestre care ţine de alegerile locale de peste doi ani", a spus analistul politic Bogdan Chirieac.

"Mai ales în partide care se profilează la nivel public, în Parlament, dar nu au structuri locale. Dacă ar fi numai să menţionăm USR-ul şi AUR-ul. Interesele acestor partide sunt foarte mari. Şi PNL-ul nu ar dori decât o simplificare a scenei politice pe dreapta pentru a nu se difuza voturile", a spus Cristian Diaconescu.

"Se poartă dialoguri, înţelegeri locale"

"Ca să înţeleg... În acest moment, PMP-ul este râvnit şi de PNL, şi de USR, şi de AUR?", a spus a Bogdan Chirieac.

"Da şi se poartă dialoguri, înţelegeri locale. Ceea ce nu ştiu domniile lor, la nivel local, este că dialogul la nivel central cu conducerile partidelor pe care le-am menţionat eu le-am desfăşurat şi respectivele conduceri, inclusiv PSD, PNL, AUR şi USR sunt interesate de un proiect politic mai larg, nu doar de simple aranjamente la nivel local. Este foarte posibil ca o demantelare a partidului de la nivel local, să nu fie orizontul de aşteptare al celorlalţi din PMP. Sunt câteva zeci de mii de oameni care au muncit şi care, în orice variantă de rupere, astăzi, a PMP, vor rămâne fără niciun fel de suport politic şi munca lor va fi aruncată la gunoi", a mai spus liderul PMP.

”Într-un sondaj realizat, relativ de curând, de către casa noastră de sondare Argument, pentru un client comercial, sunteți în top cinci la încredere în politicienii din România, umăr la umăr cu Klaus Iohannis. Nu doar noi v-am descoperit astfel, ci și alte case de sondaj au dat rezultate similare (...) dintr-un număr de 15-20 de personalități politice. Lucru acesta l-ați discutat cu ceilalți membri din partid, că ați putea fi un motor pentru partid? Şi aici sunt de acord cu dvs. Domnul președinte Eugen Tomac este o persoană de dialog şi o persoană de valoare, fără doar şi poate”, a spus analistul politic.

”Fără îndoială. Am discutat mai ales tipul de semnal care s-ar crea la un moment dat prin înlocuirea conducerii. Eu am propus și este și în acest minut pe masa discuției interne. Am discutat ideea ca, dacă sunt probleme de lidership, în sensul de participare și a altor colegi, eu nu am niciun fel de încăpățânări, din această perspectivă. Dar, sigur, este o chestiune care se poate negocia, rezolva statutar, într-o ședință de colegiu național și mergem mai departe. Vă mulțumesc cu deferență pentru oportunitatea de a vorbi despre acest lucru. Nu am vorbit aceste lucruri public, tocmai pentru a nu crea tensiuni suplimentare în partid”, a spus Cristian Diaconescu.

Youtube video image

"Nu pot da curs unui demers nelegal"

"După cum ați luat la cunoștință, în virtutea prerogativelor pe care le am ca Președinte al partidului, în litera şi spiritul Statutului am convocat Congresul Partidului Mișcarea Populară pentru ziua de 26 martie 2022. Demersul meu nu este o replică adresată nimănui, ci o propunere decentă de a intra într-o logică a normalității și colaborării.

Reflexul democratic, firesc, este de a organiza congresul și iată, am dat curs acestuia. Din punct de vedere legal, statutar, documentele ședinței din 12 ianuarie 2022 sunt grav viciate și consider că orice decizie luăm trebuie să plece de la respectarea contractului scris dintre noi, respectiv normele interne ale partidului. Nu cred că putem intra într-o logică normală dacă nu ținem cont de legalitatea demersurilor pe care le întreprindem. Personal, nu pot da curs unui demers nelegal.

Prin urmare, consider evident necesară organizarea Congresului, plecând însă de la premise legale corecte, nu bazate pe orgoliu sau ambiții personale. După cum rezultă din convocarea transmisă în data de 24 ianuarie, Colegiul Național şi Consiliul Executiv Național, în conformitate cu atribuţiile ce le revin vor adopta, în termenele statutare, deciziile necesare. Acest demers este îndreptat către menținerea unității partidului în condițiile în care acesta se află pe un trend ascendent în preferințele electoratului", anunța Cristian Diaconescu pe 27 ianuarie.

Interviul complet, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel