Criză imobiliară fără precedent. Sute de mii de oameni părăsesc marile orașe ale Canadei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la veerasak Piyawatanakul/ Pexels
Fotografie de la veerasak Piyawatanakul/ Pexels
Cele mai mari orașe din Canada devin din ce în ce mai mari și mai scumpe, forțând sute de mii de oameni să caute locuințe la prețuri accesibile în altă parte.

În 2022, în Toronto, cel mai mare centru urban al țării, aproape 100.000 de oameni au părăsit zona, iar 78% au ales să se stabilească în alte părți ale provinciei pe o perioadă de un an, potrivit datelor Statistics Canada publicate miercuri, potrivit Bloomberg.

Aceeași situație a fost și Montreal și Vancouver, al doilea și al treilea oraș ca mărime din Canada, aproximativ 35.000 și, respectiv, 14.000 de oameni au ales să se stabilească în zone în care costurile locuințelor sunt mai scăzute.

Salvarea a venit însă de la migrația internațională care compensat cu mult aceste pierderi. Datele au arătat că majoritatea noilor veniți au preferat centrele urbane mari decât zonele rurale.

Cele mai mari centre de populație din Canada au câștigat peste 600.000 de persoane din migrația internațională, în comparație cu doar 21.000 care s-au stabilit în comunități mai mici. Toronto a câștigat 216.600 de persoane din imigrație.

Datele evidențiază consecințele politicilor ambițioase de imigrație ale primului ministru, Justin Trudeau, care urmăresc să aducă aproximativ jumătate de milion de rezidenți permanenți în fiecare an.

Creșterea populației în marile orașe a coincis cu o perioadă de vârf a prețurilor locuințelor în majoritatea regiunilor. 

Prețul de referință al unei locuințe în Canada a fost de 789.300 de dolari (587.360 de dolari) în iulie anul trecut, în creștere cu 43% de la începutul pandemiei de Covid-19, potrivit datelor Asociației Canadei imobiliare. Prețurile locuințelor au început de atunci să scadă pe măsură ce banca centrală a crescut costurile împrumuturilor, dar accesibilitatea s-a deteriorat, de asemenea, odată cu creșterea costurilor ipotecare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel