Criza gazelor ruseşti: Reuniune extraordinară a miniştrilor energiei din UE (guvernul francez)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Fotografie creată de Magda Ehlers, de la Pexels
Fotografie creată de Magda Ehlers, de la Pexels
Miniştrii europeni responsabili cu energia se vor întâlni luni, 2 mai, în 'sesiune extraordinară', a anunţat miercuri seară ministrul francez al tranziţiei ecologice, Barbara Pompili, în contextul în care Rusia a anunţat suspendarea livrărilor de gaze către Polonia şi Bulgaria, notează AFP.

'În urma oprirea livrărilor de gaze ruseşti către Polonia şi Bulgaria, europenii rămân uniţi şi solidari', a declarat miercuri Barbara Pompili pe contul său de Twitter, care 'va avea o reuniune luni după-amiază cu omologii (ei) pentru o sesiune extraordinară a Consiliului de Miniştri responsabili cu energia'.

Grupul rus Gazprom a anunţat miercuri că şi-a suspendat toate livrările de gaze către Bulgaria şi Polonia, aceste două ţări membre ale Uniunii Europene neefectuând plăţi în ruble în timp ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat luna precedentă că Rusia va accepta doar plata livrărilor de gaze în moneda sa naţională. Kremlinul a afirmat miercuri că această suspendare este consecinţa unor acte ostile fără precedent împotriva Rusiei.

'O nouă tentativă a Rusiei de a ne şantaja cu gazul'

La rândul ei, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunţat 'o nouă tentativă a Rusiei de a ne şantaja cu gazul' şi a dat asigurări că Uniunea Europeană era 'pregătită pentru acest scenariu'. 'Elaborăm răspunsul nostru coordonat. Europenii pot fi siguri că suntem uniţi şi solidari cu statele membre afectate, a mai reacţionat pe Twitter Ursula von der Leyen, citată de AFP, notează Agerpres.

Citește și - Cât ar pierde Germania dacă Europa ar institui embargo pe gazele din Rusia. Suma este uriaşă

Germania ar pierde o sumă uriaşă din PIB dacă Europa ar institui embargo pe gazele naturale din Rusia.  Un embargo european imediat asupra gazelor naturale importate din Rusia ar putea costa Germania anul acesta până la 5% din PIB-ul său, potrivit unei estimări publicate vineri de Banca Centrală a Germaniei, relatează AFP.

PIB-ul real al Germaniei ar putea fi cu până la 5% sub previziuni în cazul unei opriri, voluntare sau forţate, a importurilor de gaz rusesc, ceea ce ar echivala cu o scădere a producţie naţionale germane cu 180 de miliarde de euro, menţionează Bundesbank în raportul său economic lunar pentru aprilie.

Într-un asemenea scenariu, economia germană ar putea intra în recesiune, în timp ce inflaţia ar creşte cu 1,5% în 2022 şi cu 2% în 2023 faţă de valorile prognozate.

Un embargo asupra gazului rusesc este un subiect de discuţii aprinse între statele UE după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Germania nu susţine embargo-ul



Germania se numără printre statele UE ostile unui asemenea embargo împotriva Rusiei, dat fiind că anul trecut 55% din importurile germane de gaze au provenit din această ţară. Dorim să evităm o criză economică dramatică, pierderea a milioane de locuri de muncă şi închiderea unor uzine care nu ar mai fi apoi niciodată redeschise, a explicat vineri cancelarul Olaf Scholz.

Cu toate acestea, guvernul german, care deja a redus anul acesta la 40% procentul gazelor ruseşti în totalul importurilor de gaze, are în plan să renunţe complet la gazele din Rusia până la jumătatea anului 2024. Pentru aceasta au fost alocate recent trei miliarde de euro destinate achiziţiei unor terminale plutitoare pentru importul de gaze naturale lichefiate (GNL). Însă achiziţia acestor gaze, aduse cu nave transportatoare de gaz, este mai costisitoare decât cea a gazelor transportate prin conductele existente. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel