Urmărește emisiunea live
Criza forței de muncă din România și alternativa muncitorilor străini: ”M-am cârpit cu 12 vietnamezi. Am ajuns să plâng după bețivanii pe care îi dădusem afară”
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Adrian Cionca a vorbit despre criza de forță de muncă din România și de alternativa muncitorilor străini.

„În România sărăcești din punct de vedere al scumpirii prețurilor, din punct de vedere al scumpirii forței de muncă. Avem criză de muncă, nu știu unde sunt acei 500.000 de șomeri. Vă spun cinstit, îi caut cu disperare”, a transmis politicianul, la DC NEWS.

„Stai, nu pot să fie șomeri în România, să ia indemnizație și să meargă la cules sparanghel în Germania?”, a răspuns jurnalistul Val Vâlcu. „Eu vă spun un lucru. Din toate site-urile de mică publicitate unde am anunțuri că angajez șoferi, operatori utilaj, finisori, structuriști și așa mai departe, ocazional mai sună câte unul, beat fiind: «Alo. Nene, cât dai??»”, a răspuns Cionca.

Unde sunt cei 500.000 de români neangajați care chiar vor să muncească?

„Mi se întâmplă mie, da? Nu știu unde sunt aceia serioși, 500.000, care chiar vor să muncească, eu nu i-am văzut. Criza forței de muncă și criza scumpirii materialelor se decontează în prețul final de vânzare care se decontează în rata pe care românul o va avea de plătit la bancă”, a mai spus prim-vicepreședintele PSD Timiș.

„Dacă vă duceți la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), că e plin de reclamă la televizor, și spuneți că aveți 100 de posturi de constructor, nu-și vor mai lua indemnizații șomerii. Li se va spune să meargă la muncă”, a răspuns Vâlcu.

Problema salariilor și a muncitorilor străini

„Din nou revin la aceeași poveste: anomalii legislative. Vă traduc eu. 99% dintre oamenii care-mi vin la interviuri, credeți-mă că am în medie 200 de interviuri de angajare pe an, pun prima întrebare despre salariu. Tu abia vii de pe băncile facultății, haide să vedem cât ești de motivat să faci treabă și vedem și cât îți dau. Mentalitatea este bolnavă”, mai zice politicianul.

„Păi 100 de euro este avionul low-cost, se duce frumos în Belgia și repară acolo acoperișuri, spală acolo vase pe 1.000-2.000 euro. Revenind la muncitori, guvernul aduce 50.000 de «legionari». Nu vă cârpiți cu ei?”, întreabă Vâlcu. „M-am cârpit cu 12 vietnamezi cărora nu știu cum să le fac cadou niște bilete de avion înapoi în Vietnam. Mi-am pus mari speranțe, dar am ajuns să plâng după bețivanii pe care îi dădusem afară. Din 12, doi-trei vor să facă ceva, restul sunt niște puturoși care au venit în România doar să plece mai departe în străinătate. E greu”.

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel