Criza energiei lovește acut Grecia: Interdicții la aerul condiționat și la deplasarea cu mașina personală
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
După COVID, criza din energie lovește crunt Grecia. 

”Cine poate plăti facturi de 500 - 1000 de euro/lună?” este întrebarea care se ridică, în Grecia, în fața crizei din energie. Încercând să ia măsuri pentru a limita consumul de energie electrică, Grecia limitează folosirea aerului condiționat și călătoriile cu mașina personală. Dacă pandemia a venit cu restricții de deplasare, pentru sănătate, criza energiei vine cu restricții privind folosirea energiei electrice, dar și a combustibilului. 

26 de grade Celsius este temperatura sub care, în clădirile publice din Grecia, nu poate fi pornit aerul condiționat. Măsura ar urma să se aplice și-n mediul privat, dar și-n spațiile de cazare folosite în scop turistic, scrie Observator

Oficialii eleni nu văd altă soluție. S-a ajuns la această situație din mai multe motive: pe de-o parte, din cauza pandemiei și a războiului, prețul energiei electrice a explodat, pe de altă parte Grecia încearcă să reducă dependența de Rusia. ”Cine se poate descurca cu facturi de 500-1.000 de euro? Cine poate să şi mănânce şi să plătească şi utilităţile? Nimeni. E o chestiune de viaţă sau moarte” spune un localnic, conform sursei citate. 

Restricția ar putea să fie urmată de altele. Vineri ar urma să se ia o decizie prin care grecii să muncească mai mult de acasă, dar și ca duminica să fie ziua în care nu se circulă cu mașinile personale. 

Sursa citată mai transmite că și Italia precum și Spania limitează utilizarea aerului condiționat. Astfel, în sezonul cald, aerul condiționat pornește aici peste 27 de grade Celsius, iar, pe timpul sezonului mai rece, încălzirea se face doar atunci când temperaturile scad sub 19 grade Celsius. Și nu ar fi o simplă recomandare, ci o obligație. Amenzile se ridică de la 500 de euro la 1000 de euro. 

Aceasta este și strategia UE în încercarea de a se rupe de Rusia. Încă de la început oficialii vorbeau despre o soluție ”magică”: pe timpul iernii, coborâți temperatura din case cu un grad. 

Condiții de călătorie în Grecia, după COVID

Astăzi, în Grecia, după doi ani de restricții și acces limitat, se poate călători doar cu buletinul. Nu mai sunt restricții de acces în țară, legate de prezentarea certificatului verde COVID, cum nu se mai fac nici teste rapide aleatorii. În plus, nu se mai poartă măștile de protecție și nici alte restricții interne, legate de sănătate, nu sunt. 

Criza din energie ar urma să fie dublată de o criză a combustibilului 

Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de combustibil în această vară, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, într-un interviu acordat publicației germane Der Spiegel, scrie Reuters.

"Când va începe sezonul principal de vacanță în Europa și în SUA, cererea de combustibil va crește. Atunci am putea observa lipsuri: de exemplu de motorină, benzină sau kerosen, în special în Europa", a spus Fatih Birol.

Birol a avertizat, de asemenea, că actuala criză energetică a fost ”mult mai mare” decât cea din 1970 și că va dura și mai mult.  ”Atunci era vorba doar despre petrol. Acum avem o criză a petrolului, o criză a gazelor și o criză a electricității, simultan”, a mai spus Birol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel