Data publicării:

Criza alimentară ar putea fi „la fel de mortală” ca pandemia globală

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

O personalitate de top în domeniul sănătății la nivel mondial a avertizat că următoarea criză de sănătate ar putea veni sub forma penuriei de alimente, deoarece prețul proviziilor de bază crește vertiginos chiar și în cele mai înstărite națiuni.

Peter Sands, care este directorul executiv al Fondului Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, consideră că o lipsă de alimente ar putea fi „la fel de mortală” ca o pandemie dacă autoritățile nu se pregătesc.

Potrivit lui Sands, după peste doi ani de restructurare completă a lumii la apariția unui virus respirator, guvernele trebuie acum să se pregătească pentru o fiară și mai complicată.

Dezastrele naturale, împreună cu inflația și complicațiile din industria comerțului global, ar putea produce o furtună perfectă, pe măsură ce economiile abia reușeau să se pună pe picioare.

Australia începe deja să vadă semne timpurii de stres alimentar, deoarece prețurile la salată verde au atins un incredibil preț de 12 dolari bucata, în unele zone, după sezonul inundațiilor.

Sands, care lucrează în zone care se luptă deja cu sărăcia și malnutriția, spune că guvernele bogate riscă să facă greșeala „clasică” de a se preocupa doar de crizele care reflectă cel mai recent dezastru cu care s-a confruntat lumea.

„Această criză nu este precum un agent patogen nou-nouț care apare cu simptome noi distinctive. Dar ar putea fi la fel de mortal”, a spus el, prin Reuters, citat de New York Post.

Sands a spus că guvernele trebuie să consolideze sistemele de sănătate pentru a se pregăti de repercusiunile asupra sănătății ale penuriei de alimente.

Deși nu este clar cât de devastatoare ar putea fi penuria accelerată de alimente pentru o țară din prima lume precum Australia, experții în sănătate au îndemnat liderii să rămână vigilenți.

Fondul Global își propune să strângă 18 miliarde de dolari pentru a stimula sistemele de sănătate la nivel mondial și a strâns deja peste o treime din obiectivul său pentru perioada 2024-2026.

Dr. Ro McFarlane, expert în sănătate publică ecologică de la Universitatea din Canberra, spune că sistemul global de producție și aprovizionare cu alimente se dovedește la fel de vulnerabil precum cipurile de siliciu, îmbrăcămintea, jucăriile și combustibilii.

„Vorbim despre aceste scenarii de 50 de ani”, a declarat Dr. McFarlane pentru news.com.au în mai.

„Am speculat. Am măsurat. Ne-am pus mintea la contribuție pentru a realiza modele predictive. Dar, din diverse motive, nu am fost luați în serios.”

În SUA, președintele Biden a continuat să avertizeze cu privire la penuria de alimente din cauza „sancțiunilor rusești”, deoarece prețurile la produsele de bază și la combustibili continuă să crească.

Directorul general pentru cercetarea alimentară și agro-business din Australia și Noua Zeelandă, Stefan Vogel, a declarat că conflictul va duce la o lipsă uriașă de cereale în acest an și nu numai.

„Anul trecut, Ucraina a exportat 70 de milioane de tone de cereale, ceea ce reprezintă de două ori cantitatea care provine din Australia, dar anul acesta lucrurile vor sta foarte diferit”, a spus domnul Vogel.

„Volumele vor fi reduse cu cel puțin 45 la sută și probabil mai mult.”

Luna trecută, secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a avertizat despre „spectrul penuriei globale de alimente în lunile următoare”.

Potrivit cifrelor ONU, numărul persoanelor care se află într-un stadiu de insecuritate alimentară severă s-a dublat în ultimii doi ani, de la 135 milioane înainte de pandemie la 276 milioane în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel