Cristian Socol: 10 euro luaţi din buzunarul fiecărui român. Acesta este costul pentru zgomotul politic din aceste zile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Cristian Socol
Cristian Socol
Cristian Socol analizează situaţia economică a României şi ce s-a întâmplat după căderea Guvernului PSD.

"Cât costă zgomotul politic în economie? Cât costăpe fiecare român? Cine câștigă și cine pierde din declarațiile catastrofice neargumentate privind situația finanțelor publice? Pierd toți românii. De când a picat guvernul PSD prin motiune și până azi costul de finantare al României prin obligațiuni la 10 ani a crescut cu 7,5%. Dacă în 10 octombrie acesta era de 4,23% azi România are un cost de finantare crescut la 4,55%.(captura 1)

Costurile de finantare cresc si pe termen scurt. Noul guvern s-a imprumutat pe piata internă, in lei, la 46 luni cu o dobanda de 3,86%, mai mare decat cea de 3,80% la care s-a imprumutat pentru aceeasi maturitate in urma cu două săptămâni (captura 2). In plus astăzi cursul leu euro a ajuns la un record maxim istoric", apreciază Cristian Socol.

"Acesta este costul pentru zgomotul politic - ca să nu zic circul - din aceste zile"

"Am mai spus. Cresterea cu 1 punct procentual al dobanzii medii la care se imprumuta România va genera un cost anual pe buget de circa 1 miliard lei (circa 200 milioane euro), adica 10 euro luati din buzunarul fiecarui român. Mai punem si cresterea ratelor bancare, a inflatiei și scăderea puterii de cumpărare prin deprecierea cursului de schimb.

Acesta este costul pentru zgomotul politic - ca să nu zic circul - din aceste zile", a mai scris Cristian Socol pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel