Cristian Preda explică de ce vrea Ponta alegeri în octombrie
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
cristian_preda
cristian_preda

PDL, din poziția sa de partid minoritar, nu se va opune majorității dacă dorește, constituțional, să organizeze alegeri parlamentare în octombrie. Însă, posibilitatea unui  ”acord politic cu PDL”, evocat de premierul Victor Ponta în acest sens, s-ar putea să fie doar o ”reacție la presiunea PNL”, care știe că nu-l poate suspenda acum pe Traian Băsescu și care dorește cât mai repede un guvern pentru ”baronii” săi, afirmă europarlamentarul Cristian Preda, pe blogul personal.

Potrivit democrat-liberalului, Victor Ponta a evocat posibilitatea unui “acord politic cu PDL” care să conducă la alegeri pentru Parlament în octombrie în loc de noiembrie, deoarece ”constituțional, vorbind, există o singură variantă pentru alegeri înainte de termen”.

Astfel, pentru devansarea termenului la care pot fi organizate alegerile parlamentare, este nevoie, potrivit Constituției, de ”demisia actualului premier și de respingerea a două propuneri de prim-ministru făcute de președinte”, explică Cristian Preda.

Or, ”dacă majoritatea care îl susține pe Victor Ponta acum vrea să-l vadă demisionând și apoi să trântească la vot doi premieri propuși de Traian Băsescu, o poate face”, spune europarlamentarul, deoarece ”PDL e minoritar și nu va putea împiedica o asemenea voință”.

Totodată, Preda amintește și de o ”nuanță importantă”, respectiv, dizolvarea Parlamentului, care depinde de președinte.

”Pentru a organiza alegeri, mai e nevoie, desigur, de dizolvare. Aceasta stă în puterea președintelui. Șeful statului nu e obligat, dar o poate decide. E o nuanță importantă”, afirmă democrat-liberalul pe blogul său personal, care-i amintește premierului Ponta că nu are nevoie de ”o discuție cu PDL”, ci de ”promisiunea președintelui că va pronunța dizolvarea după ce majoritatea actuală își regizează propria plecare”.

Astfel, în opinia europarlamentarului PDL, un asemenea scenariu degajă la prima vedere ”instabilitate”, însă nu exclude nici ipoteza unei reacții a premierului la ”presiunea PNL, care știe că nu poate să-l suspende pe Traian Băsescu în această clipă și vrea măcar un număr mare de aleși și un nou guvern pentru baronii săi cât mai repede”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel