Cristian Plută, directorul adjunct de la ASSMB, a fost reținut / Update: Precizările DNA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Inquam Photos / Alexandru Busca
Inquam Photos / Alexandru Busca
Cristian Plută, directorul adjunct al Administrației Spitalelor din Bucureşti, ar fi fost reţinut, conform unor surse Antena 3 CNN.

Update: 

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 936/VIII/3 din 18 septembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 septembrie 2023, a inculpaților:

PLUTĂ CRISTIAN, director adjunct al Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.), pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- luare de mită, (două fapte),

- permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

CRISTESCU GEORGE-MIREL, manager al Spitalului Clinic Colentina din București, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- dare de mită,

- delapidare,

Administratorul unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, Persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

- instigare la dare de mită,

- complicitate la dare de mită,

- complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În cauză a mai fost dispusă măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18 septembrie 2023, a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. La data de 19 iunie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de inculpatul Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București. Concret, anterior, inculpatul Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului București o propunere care a stat la baza numirii inculpatului Cristescu George Mirel în funcția respectivă. „Negocierile” purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către persoana fizică, reținută în prezenta cauză.

2. În perioada 28 august – 03 septembrie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, prin intermediul aceleiași persoane fizice, de la omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, suma de 306.439 lei, care nu i s- ar fi cuvenit, ce reprezenta un procent de 5% din valoarea facturilor plătite de A.S.S.M.B. în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuția unor lucrări de reparații, reabilități și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București. Acordul respectiv ar fi fost încheiat la data de 04 aprilie 2023 de către A.S.S.M.B. cu o asociere de firme din care făcea parte și societatea comercială administrată de omul de afaceri, iar suma de bani menționată mai sus ar fi fost remisă în scopul plății facturilor la timp și a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente.

3. În luna august 2023, inculpatul Plută Cristian ar fi transmis, prin intermediul celor doi inculpați, persoane fizice, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziție publică, caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENȚĂ TIP P1”, întocmit la nivelul A.S.S.M.B.. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societății comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitații publice având obiectul de mai sus.

4. După numirea în funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București, la data de 23 iunie 2023, inculpatul Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituției pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajații spitalului) ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu acești bani, inculpatul ar fi achiziționat prin intermediul sistemului de fidelitate trei telefoane mobile și trei ceasuri tip smart, bunuri pe care și le-ar fi însușit. Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 19 septembrie 2023, cei patru inculpați reținuți urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Știrea inițială

Potrivit unor surse Antena 3 CNN, Cristian Plută, directorul adjunct al Administrației Spitalelor din Bucureşti, a fost reținut. De asemenea, un mandat de reținere a fost făcut și pentru managerul Spitalului Colentina.

Plută ar fi primit mită în două tranșe, de 20.000 de euro și de 300.000 de lei, pentru încheierea unor contracte de achiziție publică. Ca urmare a faptelor constatate de anchetatori, șase spitale bucureștene riscă să piardă finanțarea din fonduri europene în acest caz.

Cristian Plută ar fi primit mita de 20.000 euro pentru a-l susține în funcția de manager interimar al Spitalului Colentina pe Cristescu George Mirel.

De asemenea, directorul adjunct s-ar fi înțeles cu o societate comercială pentru a primi peste 300.000 lei, echivalentul a 5% din valoarea facturilor plătite de Administrația Spitalelor si Serviciilor Medicale București, ASSMB.

CITEȘTE ȘI       -      Sivache și-a denunțat la DNA adjunctul de la ASSMB, deși și ea ar fi semnat contractele în cauză. "Vorbim despre lucrări de reparație și consolidări la foarte multe spitale"

DNA, percheziții la ASSMB

 

Direcția Generală Anticorupție a efectuat ieri, 18 septembrie 2023, percheziții la Administrația Spitalelor din Bucureşti.

Au fost efectuate percheziții domiciliare în opt locații, situate pe raza municipiului București și a județului Ilfov, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

Anterior, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre faptul că ASSMB (Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti) nu a început încă achiziția de ambulatorii pentru anumite spitale din Capitală.  

„Eu nu știu ce așteaptă ASSMB-ul. Eu am făcut o analiză împreună cu secretarul de stat responsabil de aceste investiții și am observat cu surprindere că cei de la ASSMB în loc să se apuce de achizițiile pentru aceste ambulatorii, s-au apucat să facă achiziții de consultanță pentru achiziție“, a spus Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel