Data publicării:
Cristian Jura de la Curtea de Arbitraj Sportiv face lumină în cazul Colțescu
Arbitrul membru al Curții de Arbitraj Sportiv de la la Lausanne, Cristian Jura, a explicat care au fost problemele situației din partida de Champions League PSG - Istanbul Bașakșehir.
„Este o remarcă absolut nefericită, dar cred că este un caz complex care trebuie analizat din mai multe puncte de vedere până să ajungem la concluzia dacă este sau nu rasism. În primul rând, avem niște elemente lingvistice. Colțescu a vorbit în limba română, a spus «negru», jucătorii de la echipa turcă vorbesc engleză și cuvântul a fost preluat ca fiind «negro», probabil au înțeles ei.
Pe de altă parte, nu s-a respectat regulamentul. Domnul Colțescu trebuia să vorbească în limba engleză cu arbitrul principal și, de asemenea, ar fi trebuit dacă voia să vorbească în limba română să se apropie de dânsul și să se vorbească doar ei doi, nu să strige. Bineînțeles mai apare și o dimensiune c ulturală în care noi spunem în România «negru» și poate pentru mulți nu înseamnă mare lucru și nu ne gândim la rasism. În acest context, această chestiune culturală pur și simplu a explodat”, a spus Jura, la Digi 24.
De ce s-a simțit jignit Pierre Webo
Explicând și telespectatorilor de ce nu este acceptabilă exprimarea în limba engleză, moderatorul a spus: „«Negro» înseamnă în limba engleză «negr***i» și este peiorativ, nu se folosește acest cuvânt. Dar, în limba română, «negru» nu are această conotație”.
„Chiar și așa, nu e în regulă să apelezi astfel nicio persoană, nu discutăm doar de sportivi. Practic, o persoană nu trebuie apelată după culoarea pielii, nu poți să-i spui «galbenule», «negrule», nu. O persoană trebuie apelată după numele său, în niciun caz după culoarea pielii. Atunci, domnul Colțescu avea mai multe posibilități. Iarăși, discutăm despre o chestie de regulament, el ar fi trebuit să cunoască numele sportivilor și numele staff-ului tehnic și atunci ar fi trebuit să indice după nume”, a continuat Jura.
Impact devastator asupra imaginii țării noastre
„Acest incident are un impact devastator [asupra imaginii României], nu unul mic, pentru că există în permanență această percepție că în România nu se respectă drepturile omului și eventual că România este o țară rasistă. Cu toate că societatea a evoluat și facem eforturi să renunțăm sau să dovedim că aceste etichete nu sunt corecte, vin incidente de genul acesta care distrug poate o muncă de ani. Pe de altă parte, să nu uităm că naționala României a fost sancționată pentru scandări rasiste, noi am avut stadionul suspendat”, a mai spus arbitrul CAJ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News