Cristian Diaconescu: Portul Constanța, ”poartă de ieșire” pentru Ucraina. ”Marea Neagră este blocată militar și la Nord, și la Sud”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Cristian Diaconescu, despre conflictul dintre Rusia și Ucraina/ foto Facebook
Cristian Diaconescu, despre conflictul dintre Rusia și Ucraina/ foto Facebook
Cristian Diaconescu, fostul șef al diplomației române, consideră că Ucraina este blocată militar, iar singura ”poartă de ieșire” pentru comerț este Portul Constanța. 

Cristian Diaconescu, președintele PMP, a subliniat că Ucraina este înconjurată pe trei laturi de forțele militare ale Rusiei. ”Marea Neagră este blocată militar și la Nord, și la Sud. De exemplu, Ucraina dacă în acest moment ar dori să exporte cereale, să spunem, n-ar putea folosi decât Portul Constanța”, a explicat fostul ministru de Externe, duminică, pe B1 TV, la ”Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Totodată, fostul șef al diplomației române a precizat că atitudinea pe care președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut-o la întâlnirea cu șeful Franței, Emmanuel Macron, este una care ”preocupantă” pentru întreaga Europă.

”Acea gestică era adresată nu numai președintelui Franței, cât și întregii Europe. E președintele Uniunii Europene, ca să spun așa, Franța a intrat la rotație. În egală măsură, era un președinte în fața lui Vladimir Putin interesat să proiecteze în Europa o imagine de pacificator, de stabilizator al situației. În al treilea rând, Franța este parte a grupului Normandia și a puterilor europene care, alături de Germania și Federația Rusă, încearcă să stabilizeze situația din Ucraina după ce s-a întâmplat în 2014. Din această perspectivă, semnalele de dezinteres, de neglijare a ceea ce transmitea președintele Macron sunt preocupante. Într-adevăr, sunt pentru opinia publică, prea mult vizual din această perspectivă, nu putem crede că discuția confidențială a fost la fel de distantă, dar situația pe teren este cât se poate de gravă”, a explicat Cristian Diaconescu.

Oficialii SUA nu confirmă informația privind invadarea Ucrainei de către Rusia, miercuri

Oficiali americani de rang înalt au declarat că nu pot confirma informaţiile potrivit cărora serviciile de informaţii americane indică faptul că Rusia plănuieşte să invadeze Ucraina miercuri, dar au repetat avertismentele ca americanii să părăsească imediat Ucraina, transmite Reuters.

”Nu putem prezice cu exactitate ziua, dar spunem de ceva timp că ne aflăm într-o fereastră şi că ar putea începe o invazie - ar putea începe o acţiune militară majoră - din partea Rusiei în Ucraina în orice zi. Inclusiv săptămâna aceasta, înainte de încheierea Jocurilor Olimpice”, a declarat consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, duminică la emisiunea "State of the Union" de la CNN, întrebat despre posibila dată de miercuri. Potrivit acestuia, Rusia ar putea crea un pretext surpriză pentru un atac.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a refuzat, de asemenea, duminică, să confirme informaţiile privind termenul de miercuri, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel