Cristian Diaconescu: Pentru Bulgaria, de doi ani, nu se mai face raport de evaluare pe MCV. Se întocmește doar pentru România
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Liderul PMP a spus că, spre deosebire de România, pentru Bulgaria nu se mai întocmesc rapoarte de evaluare MCV.

„Pentru Bulgaria, de doi ani, nu se mai face raport de evaluare pe MCV. De jure, există MCV pentru noi şi pentru bulgari, dar de facto evaluările se fac numai pentru România. Am aflat acest lucru de la domnul Boiko Borisov (n.r. – fost premier al Bulgariei) cu care m-am întâlnit acum câteva zile”, a spus, la DC News, Cristian Diaconescu, preşedintele Partidului Mişcarea Populară.

VIDEO: 

Cristian Diaconescu a vorbit şi despre tensiunile dintre Rusia şi Ucraina

Cristian Diaconescu, ministru de Externe al României în mandatele lui Emil Boc și Victor Ponta, a comentat, la DC News, recentele tensiuni de la granița de est a Ucrainei și dialogul dintre Vladimir Putin și Joe Biden:

„Va fi război în estul României, între Ucraina și Rusia?“, a fost întrebarea pusă de jurnalistul Bogdan Chirieac.

„Ca urmare a discuției dintre Joe Biden și Vladimir Putin, în acest moment războiul a fost evitat, însă nu amenințarea cu războiul (...). Ceea ce a reușit președintele Biden a fost să asigure un anume timp de continuitate în legătură cu păstrarea Federației Ruse la masa dialogului. Trupele rusești, aproape 175.000 de oameni, nu s-au retras, lipsesc doar niște elemente logistice pentru a complini o forță ofensivă cu potențial de lovire imediată.

În Federația Rusă, decizia centrală e singura care orientează politicile, dar se pare că, în acest moment, Rusia își dorește ca Ucraina să arate precum Kazahstanul, un stat neutru cu două limbi oficiale care, în mod clar, ar trebui să fie exclus de la orice proiect occidental în ceea ce privește extinderea, inclusiv a Uniunii Europene.

Kievul nu a acceptat variantele propuse de Federația Rusă și, mai mult decât atât, și-a intensificat solicitările privind primirea armamentului letal din SUA și drone turcești, foarte interesant. Practic, Vladimir Putin i-a solicitat președintelui Biden să îi înlocuiască pe europeni în ceea ce privește încurajarea Kievului, pe de o parte să nu mai dorească integrarea în NATO, dar pe de altă parte să accepte înțelegerile de la Minsk. Cei doi au convenit că nu pot conveni, iar, în acest context, faptul că au transmis public decizia comună privind constituirea unor grupuri de lucru, care urmează să discute la Geneva, dar și o întâlnire bilaterală față în față, au reprezentat semnalele privind detensionarea relației și un anume semnal că iminența unui atac nu ar mai fi chiar atât de clară.

Totuși, toți cei cu care vorbesc, actuali sau foști decidenți, îmi spun că în cazul unei ofensive militare în Ucraina, războiul nu va rămâne în Ucraina. Contingentarea unei astfel de ofensive militare este aproape imposibilă", a spus liderul PMP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel