Cristian Diaconescu: Aer rece venit chiar din zona Washingtonului în cancelariile europene. Criza ucraineană, ultima în care se implică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cristian Diaconescu despre ajutorul primit de UE din partea SUA, pe securitate: Aer rece venit chiar din zona Washingtonului / Foto: Pixabay, de Simon
Cristian Diaconescu despre ajutorul primit de UE din partea SUA, pe securitate: Aer rece venit chiar din zona Washingtonului / Foto: Pixabay, de Simon
Cristian Diaconescu a vorbit despre "un aer rece venit din partea Washingtonului" în cancelariile europene.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, susține că după terminarea conflictului din Ucraina Europa ar putea pierde sprijinul SUA.

"Este nevoie de mult mai mult din partea Uniunii Europene. Dincolo de aspectele economice, circulă astăzi prin cancelarii un aer rece venit chiar din zona Washingtonului pentru că ei spun: "Criza ucraineană este ultima în care noi ne implicăm la nivel de leadership pentru a prelua problemele voastre de frontieră". America a intrat într-o logică de retragere acasă. Americanii tot întreabă: Ok, noi suntem pe teatre de acțiuni pentru că putem, dar care este beneficiul nostru din această perspectivă?, iar retragerea din Afganistan, pripită cum a fost ea, e unul din argumente.

Ei bine, în acel moment europenii vor trebui să își preia și securital și defensiv baza frontierelor, ori acest lucru înseamnă, nu mai există neutralitate și se pare că aceasta este tendința, acest lucru înseamnă investiții și ale spaniolilor, și ale italienilor, dar mai ales a germanilor, în componenta militară, deci o parte mai serioasă din PIB. Acest lucru înseamnă ca executivul european să preia și probleme de securitate și apărare, să adopte în sfârșit, după zeci de ani, acea politică comună de apărare și de securitate pe care o tot amână", a declarat Cristian Diaconescu la DC NEWS.

România, totul sau nimic la JAI? Cristian Diaconescu: Dacă se amână, se consideră că am fost respinşi, e clar

Cristian Diaconescu, ministru de externe al României la momentul aderării la NATO, spune că România nu mai are acum decât o singură cale în consiliul JAI, dar că putea lua alte măsuri înainte de acest moment. 

"Din câte am înţeles, în aceste zile Viena a avut presiuni foarte mari din Franţa, din Germania, miniştrii de interne s-au exprimat clar în ceea ce priveşte aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei. Ceva este paradoxal. Blocaje în ultimul moment am mai văzut, dar o încăpăţânare de acest gen este ciudată. 

Aici este şi o responsabilitate a instituţiilor româneşti. Dacă ştiai că există, sau ar fi trebuit să ştii, că o negociere nu are şanse de câştig în orice plan, eşti atent să o anunţi public şi pe urmă să o pui pe agendă. În momentul ăsta, singura cale este mersul până la capăt. Care va fi capătul ăla, depinde de masa critică dinăuntru (n.r. din JAI). 

Acum nu mai avem, practic, ce să negociem cu Austria. Problema este legată de ceilalţi, care pare că sunt în favoarea accederii României în Schengen. Ei îţi crează un proiect pe care îl agrează şi cu tine, şi cu cealaltă parte", a declarat Cristian Diaconescu la DC NEWS TV. 

"Se discută şi s-a discutat ideea de a nu se lua azi decizia categorică. Dar, la nişte intervale de timp, să aibă loc, în etape accederea la acordul Schengen. Problema este că dacă adaugi condiţionalităţi, este clar o non-decizie. Dacă nu pui condiţii şi stabileşti date exacte, că de la 1 martie sau de când o fi România intră în Schengen, e bine. Până atunci, rezolvăm problemele, aducem Frontex-ul pe Dunăre, cum e normal, se fac preparativele instituţional, totul e în regulă", a mai spus Cristian Diaconescu. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel