Cristian Bușoi, semnal de alarmă împotriva unei boli cronice
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Asociația S.O.S. Drepturile Pacienților a organizat, luni, 27 iunie 2016, dezbaterea cu tema "Insuficiența cardiacă în România", sub auspiciile Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților și cu sprijinul The Heart Failure Policy Network, organizație pe care am reprezentant-o în calitate de membru.

Dezbaterea a fost moderată de europarlamentarul liberal, Cristian Bușoi, alături de deputatul PNL Horia Cristian, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, la care au participat principalii factori de decizie din sistemul medical din România, reprezentanți de Radu Țibichi – Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Dr. Corina Pop – secretar de stat în ministerul Sănătății și Dr. Diana Loreta Păun, Consilier de stat – Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, precum și Vasile Cepoi - președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate și Raul Pătrașcu – consilier de stat la Cancelaria primului-ministru.

Aproximativ un milion de români suferă de insuficiență cardiacă, 25.000 de persoane fiind diagnosticate în fiecare an. Prevalența insuficienței cardiace în România este de 4,7% din populația totală, cu mai mult de 2% peste media europeană. Mai mult, în 2010, În România, s-au înregistrat aproximativ 138.000 de decese din cauza acestei afecțiuni.

Principalele subiecte subsecvente de dezbatere au vizat necesitatea suplimentării bugetului alocat Sănătății, a majorării numărului de medici specialiști în acest domeniu, dar și creșterea calității actului medical, în paralel cu suplimentarea numărului de unități medicale de specialitate. Totodată, cei prezenți au insistat asupra necesității derulării unor campanii de informare și conștientizare a opiniei publice asupra riscurilor acestei afecțiuni.

[citeste si]

Concluzia dezbaterii a constat în necesitatea elaborării unui document asumat de cei prezenți care va conține propuneri privind principalele direcții de acțiune în combaterea insuficienței cardiace și care va fi înaintat Parlamentului, Guvernului, ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Principalele direcții de acțiune propuse vizează elaborarea unei strategii naționale privind insuficiența cardiacă și introducerea bolilor cardio-vasculare în rândul afecțiunilor cu impact major în sănătatea publică, prioritizarea investițiilor în crearea de unități medicale specializate, încurajarea finalizării protocoalelor clinice conform cu ghidurile europene, implementarea noilor terapii în cadrul cardiologiei intervenționale, dezvoltarea unui registru național care să ofere o imagine de ansamblu asupra insuficienței cardiace și încurajarea cercetării științifice și a educației medicale continue.

The Heart Failure Policy Network este o organizație internațională independentă care are în vedere îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu insuficiență cardiacă. Din organizație fac parte atât cadre medicale, cât și politicieni din întreaga Europă.

Asociația S.O.S. Drepturile Pacienților a fost înființată în anul 2015 cu scopul de a informa pacienții cu privire la drepturile lor și de a-i sprijini atunci când accesează un serviciu medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel