Data publicării:

Crin Antonescu pune piciorul în prag

Autor: Sorin Roşca Stănescu, sorin_rosca_stanescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

„Un presedinte nu trebuie sa aduca liniste”, a spus presedintele PNL. Nu de aceea este ales un presedinte. El trebuie sa fie garantul respectarii Constitutiei si institutiilor democratice. Evident, va fi liniste atata timp cat, din aceasta perspectiva, lucrurile functioneaza. Aceasta declaratie vine in contradictie flagranta cu cea facuta, in mod insistent, de Victor Ponta. Referitoare la acelasi subiect. La „liniste”. Asistam oare la un ultimatum voalat al liberalilor? Este posibila o schimbare radicala a discursului presedintelui PSD?

Viitorul presedinte al Romaniei va avea un mandat de cinci ani si prerogative extinse, rezultate din prevederile actualei Constitutii, precum si dintr-o serie de reforme institutionale facute in acest scop, al caror artizan a fost Traian Basescu. Prin urmare, rolul acestuia ar trebui sa fie extrem de activ. Si in nici un caz pasiv. Motiv care il determina pe Crin Antonescu sa afirme, pana la urma, acelasi lucru ca si presedintele in exercitiu. Si anume ca urmatorul presedinte nu ar trebui sa stea deoparte si sa nu intreprinda nici un fel de actiuni care i-ar putea deranja pe actorii politici. Toate bune si frumoase. Numai ca celalalt reprezentant al binomului USL, Victor Ponta, sustine contrariul. Cine va invinge?

 Raspunzand unui veritabil bombardament de opinii contradictorii si numeroaselor declaratii belicoase lansate fie din tabara PSD, fie din cea a PNL, Crin Antonescu, prin discursul sau public de ieri formulat la deschiderea staff-ului liberal, a afirmat cat se poate de explicit ca PNL nu doreste ruperea USL. Si ca nu va actiona in acest sens. Dimpotriva, cauta o solutie pentru ca animozitatile existente sa fie estompate sau chiar evitate in viitor. A invocat in acest sens contractul pe care cele doua partide il au cu cetatenii care i-au ales si care si-au pus seprantele in ei pentru viitorii patru ani. Aceasta dorinta a PNL, de a ramane impreuna cu PSD si de a-si asuma in egala masura raspunderea guvernarii, nu este insa neconditionata.

 Pentru ca PNL sa ramana in continuare un partener loial al social-democratilor in USL, este insa obligatoriu ca programul Aliantei sa fie respectat. Sa nu existe, cu alte cuvinte, abateri grave de la angajamentele luate in fata cetatenilor. Din aceasta perspectiva, PNL va reactiona cat se poate de ferm, consecinta nerespectarii programului stabilit fiind chiar ruperea USL.

 Ne gasim, asadar, in prezenta unei miscari politice a PNL extrem de interesanta. Mai intai exista vointa ferma de a pastra unitatea in USL.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel