Data actualizării:
Data publicării:

Crin Antonescu iese în față după mesajul lui Eduard Hellvig de la Cluj: Discursul unui lider. Vorbește despre un aspect despre care s-a tăcut mult

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
foto, de la stânga la dreapta: Antonescu - Iohannis - Hellvig
foto, de la stânga la dreapta: Antonescu - Iohannis - Hellvig

Crin Antonescu și-a exprimat speranțele unui viitor politic pentru Eduard Hellvig, director al SRI, după discursul purtat de acesta la Cluj. 

”Mă gândeam, după ce am văzut acest discurs că, probabil, în spațiul public românesc, legat de politică, cel puțin, nimeni n-a spus mai mult în mai puține apariții. Pentru mine, discursul lui Eduard Hellvig de la Cluj este un eveniment. Poate părea o afirmație exagerată, dar, dacă-mi aduc bine aminte, eu n-am auzit niciodată un astfel de discurs în România și despre România acestor decenii. Pentru mine, e o combinație de analiză lucidă și de emoție nedisimulată, un discurs bogat, personal, într-un cuvânt, memorabil” a spus Crin Antonescu, la Digi24. 

Crin Antonescu speră ca Eduard Hellvig să aibă un proiect de viitor în politică

”Întru totul remarcabilă acestă ieșire, întru totul remarcabil acest discurs” a mai apreciat el. Fostul lider liberal a vorbit despre un posibil proiect de viitor în acest sens, afirmând: ”Eu nu știu, chiar nu știu dacă Eduard Hellvig va reveni în viața politică propriu-zisă după ce-și va încheia mandatul la SRI - nu pot decât să sper”. Întrebat dacă discursul anunță așa ceva, el a răspuns că nu poate face această apreciere, dar adaugă: ”Acest discurs de la Cluj merită luat în serios, merită preluat, merită adâncit. În mod excepțional la noi, este discursul unui lider”. 

Discursul lui Eduard Hellvig

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a afirmat, marţi, că marele câştig al mandatului său a fost separarea instituţiei de politică, adăugând că ”politica şi activitatea de culegere de informaţii nu trebuie să fie suprapuse”: ”

”Vreau să vorbesc şi despre SRI, despre valorile şi realizările noastre, fiindcă această instituţie este un bun exemplu de transformare lentă, dar decisivă, de modernizare treptată, dar durabilă, de depăşire a unui prag în evoluţie de la care nu mai vorbim despre improvizaţie şi blocaj în practici ale trecutului, ci de inovare şi performanţă la nivel înalt. Priviţi-o că pe o ilustrare simbolică a transformării României în ansamblu. Pe care adesea nu o înţelegem aşa cum e, fiindcă ne-am obişnuit să o percepem într-o paradigmă a catastrofei absolute. Şi dacă s-a putut face reformă într-o instituţie atât de complexă şi cu un asemenea bagaj istoric, sunt optimist să spun că se poate face şi în alte locuri" a spus Eduard Hellvig, la Cluj. 

”Sigur că SRI-ul a făcut şi greşeli. Multe, în aceşti 32 de ani. Să repari greşelile făcute este un proces complicat care cere timp, expertiză şi foarte mult efort. Greşeala unui şef afectează un întreg departament, iar adesea majoritatea oamenilor din acel departament sunt oameni de toată cinstea. Să schimbi părerile oamenilor despre un serviciu secret este şi mai complicat. Încercăm să o facem treptat, dar încă nu este suficient. Câteva dintre ele, făcute înainte de mandatul meu, au fost greşeli importante şi cu siguranţă criticii mei vor găsi îndeajuns de multe şi din timpul mandatului meu. Îmi cer în mod sincer scuze pentru ele - pentru toate, inclusiv pentru cele de dinaintea mea. Dar eu sunt permanent ghidat de dorinţa de a construi, nu de a distruge” a continuat el. 

Citește mai mult aici

”Eu cred că noi n-am mai auzit nu doar un director al SRI, dar un înalt demnitar la putere al statului român să vorbească nu doar despre erori, ci despre păcate ale acestei instituții, să-și ceară scuze pentru ele, chiar și pentru cele făcute înainte de venirea sa la conducere” a apreciat Crin Antonescu. El afirmă că ”evident, cu o anumită reținere, Eduard Hellvig vorbește despre un anumit aspect despre care s-a tăcut mult al acestei relații servicii - politicieni - politică. Da, știm cu toții, ne plângem cu toții despre amestecul serviciilor în politică. S-a vorbit puțin despre această perspectivă întru totul reală, despre care Eduard Hellvig deschide o fereastră și o propune discuției”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel