Criminologul Vlad Zaha, despre cazul Gheboasă care a fost prins cu canabis: Cei care vor avea probleme trebuie ajutați cu programe reale, nu urmăriți cu duba
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Am discutat cu criminologul specializat în politicile publice din domeniul drogurilor, Vlad Zaha, despre cazul Gheboasă.

Gheboasă a spus, duminică, pe Instagram, că se află în libertate și că nu este traficant de droguri, ci doar a fumat „un joint de marijuana” și a fost prins. Surse judiciare citate de Agerpres declarau cu o zi în urmă că artistul era cercetat de procurorii DIICOT după ce a fost depistat în Capitală având asupra sa canabis.

Vlad Zaha: ”Cazul Gheboasă e o altă dovadă a statului român că nu îi pasă de ce se întâmplă cu adevărat în societate, ci îi pasă mai mult de mediatizarea prinderii unui influencer cu cantități infime de droguri, pentru consum propriu. Ca să fiu mai specific, în timpul necesar investigațiilor, probabil au intrat/tranzitat România tone de droguri prin toate metodele, aeriene, acvatice, terestre etc, iar în timpul investigațiilor viitoare vor mai tranzita alte tone care valorează sute de milioane de euro. Acele milioane de euro finanțează traficul de ființe umane, traficul de arme, terorismul și războaiele.”

Nu vi se pare normal ca resursele statului, ale noastre, să fie alocate pentru cantități infime?

Vlad Zaha: ”Absolut, este o risipă uriașă de care adevărații traficanți se bucură pentru că zona mediatică, zona de justiție va fi ocupată cel puțin câteva luni de un simplu consumator. Oricum Gheboasă nu dă niciun exemplu tinerilor, pentru că, pe date, majoritatea tinerilor din România au consumat sau vor consuma cantități infime de droguri, majoritatea dintre ei neavând probleme de sănătate sau cu legea. Iar cei care vor avea probleme trebuie ajutați cu programe reale, nu urmăriți cu duba și filați că au cumpărat cantități minuscule de droguri de nu știu unde. Tinerii, de asemenea, nu consumă droguri pentru că se cântă în piese, ci se cântă în piese pentru că se consumă deja droguri. Asta e o realitate atât de simplă și necontestată de adevărații specialiști în problematica drogurilor, încât este tragicomic că Gheboasă va fi în prim-plan câteva luni de zile. Cum ar fi ca statul român să fi investit banii care au fost băgați în prinderea lui Gheboasă și a altor consumatori de câteva grame, în traficul mare de droguri care depășește 20 de tone anual în România din care e prins doar o tonă, adică o rație de 5%. În timpul în care îl cercetează pe Gheboasă vor mai apărea zeci poate chiar sute de traficanți minori.”

Credeți că acest caz contribuie electoral, adică face campanie pentru partidele care au politici mai stricte pe droguri?

Vlad Zaha: ”Nu pot să ma pronunț dacă este o campanie directă sau indirectă dar rezultatul final cam acesta este: ”uitați-vă acum în ajun electoral pe cine am prins noi cu droguri, un influencer”. Ei nu au prins, de fapt, nimic, in afară de un consumator cum sunt mulți alții în România.”

Cum combatem atunci consumul de droguri?

Vlad Zaha: ”Trebuie să fie redirecționate toate resursele către drogurile care intră și ies din România și prin campanii reale care să informeze asupra drogurilor, nu campaniile actuale care sunt ineficiente. Sunt campanii care încep de la clasa 0 și care se întind pe toată durata adolescenței care previn consumul de droguri foarte eficient, campanii pe care statul nici măcar nu trebuie să le dezvolte, doar să le cumpere de la alții care au reușit să limiteze consumul. Bineînțeles că acele campanii sunt adaptate vârstei și încearcă să limiteze curiozitatea tinerilor pe problematica drogurilor și se axează pe o dezvoltare armonioasă în societate a tinerilor evitând comportamentele antisociale.

În spațiul public nu ar trebui ca poliția să facă campanie anti-drog ci, ar trebui specialiști din subordinea Ministerului Sănătății pentru că dacă încerci să sperii, oamenii doar se vor ascunde mai bine, și ascunzându-se și problemele lor se vor ascunde, refulând prin crize și puseuri care se întâmplă în situații cu adevărat critice. Sunt zeci de țări în jurul lumii unde Gheboasă nu ar fi pățit nimic penal ci doar ar fi fost ajutat de autorități pentru a depăși o problemă de sănătate.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel