Criminalitatea organizată reprezintă o ameninţare la fel de puternică ca terorismul pentru țările UE, afirmă comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
UE, apel către Serbia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania şi Bosnia şi Herţegovina să 'continue reformele' cerute de Bruxelles /  Sursa foto Agerpres
UE, apel către Serbia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania şi Bosnia şi Herţegovina să 'continue reformele' cerute de Bruxelles / Sursa foto Agerpres
Criminalitatea organizată reprezintă pentru ţările UE 'o ameninţare la fel de puternică ca terorismul', a declarat marţi comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în timpul unei vizite în portul belgian Anvers, principala cale de intrare a cocainei în Europa, transmite AFP.

'Astăzi, ameninţarea cu care se confruntă societăţile noastre din cauza criminalităţii organizate este la fel de mare ca ameninţarea teroristă. Trebuie să luptăm împotriva ei cu aceeaşi energie, acelaşi angajament şi aceeaşi hotărâre', a declarat comisarul suedez în cadrul unei conferinţe de presă alături de ministrul belgian de interne, Annelies Verlinden.

În Suedia, 'anul trecut au avut loc 90 de atacuri cu bombă şi 388 de incidente cu arme de foc, care au provocat 61 de morţi', a subliniat comisarul, precizând că 'traficul de droguri se află mai mult sau mai puţin în spatele tuturor acestor lucruri'. Această ţară scandinavă, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a făcut din combaterea criminalităţii organizate una din priorităţile preşedinţiei sale.

Ylva Johansson a reamintit că ministrul belgian al justiţiei Vincent Van Quickenborne, premierul olandez Mark Rutte şi membri ai familiei regale au primit ameninţări din partea grupărilor criminale. Aproape 110 tone de cocaină au fost confiscate în portul Anvers în 2022, iar traficul său generează o criminalitate tot mai violentă în oraşul flamand.

O fetiţă de 11 ani a fost ucisă pe 9 ianuarie, când faţada casei în care locuia a fost ţinta unor împuşcături. Comisarul european pentru afaceri interne, care a venit să-şi 'demonstreze sprijinul' pentru autorităţile belgiene, va prezenta în aprilie noi propuneri pentru combaterea corupţiei.'60% din grupările infracţionale sunt implicate în corupţie în UE', a spus ea.

Johansson va călători, de asemenea, la sfârşitul lunii februarie împreună cu Verlinden în Columbia şi Ecuador pentru a 'intensifica eforturile comune în lupta împotriva producţiei şi exportului' de droguri.

'Grupările infracţionale sunt transfrontaliere, de aceea avem nevoie de cooperare internaţională. Uniunea Europeană este aici pentru a facilita cooperarea poliţienească (între ţările membre), dar şi cu ţările terţe. Pentru a lupta împotriva unei reţele, ai nevoie de o reţea', a insistat Ylva Johansson.

Ministrul Annelies Verlinden a indicat că un agent belgian a început să lucreze săptămâna trecută în Columbia şi Ecuador, precizând totodată că va fi semnat un acord de cooperare poliţienească cu autorităţile ecuadoriene. Subliniind că 'baronii drogurilor se ascund, printre altele, în Emiratele Arabe Unite', ea a deplâns 'lipsa extrădărilor' din Emirate, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel