Data actualizării:
Data publicării:

Criminalii de război ruși ar putea să nu fie vreodată aduși în fața justiției

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels

Dovezile crimelor de război rusești sunt distribuite în lumea întreagă, dar oricât de mult doresc ucrainenii și unii ruși, probabil nimeni – cu atât mai puțin Vladimir Putin, președintele Rusiei – nu va petrece o singură zi în închisoare. Cu toate acestea, este important ca atrocitățile să fie investigate.

Aceasta este parțial pentru a-i comemora pe cei care au fost torturați, violați și uciși. Totodată, ajută la expunerea minciunilor Kremlinului unei lumi prea înclinate să le lase să treacă. Iar acuzațiile publice ale trupelor ruse ar servi drept avertisment care ar putea ajuta la descurajarea potențialelor următoare runde de asasinate, potrivit The Economist.

Președintele Ucrainei și prim-ministrul Poloniei au acuzat Rusia de genocid. Joe Biden, președintele Americii, a numit enormitățile din Bucha o crimă de război. Secretarul general al ONU a cerut o anchetă asupra crimelor, alături de cele mai multe deja în curs.

Este posibil ca anchetatorii să descopere că forțele ruse ar trebui puse sub acuzare, chiar dacă nu au ucis la o scară atât de sistematică încât să fi comis genocid.

Invazia Rusiei a fost ea însăși o crimă

Convențiile de la Geneva, pe care Rusia le-a semnat, scot în afara legii crimele de război, inclusiv uciderea intenționată, provocând mari suferințe și vizând civili.

Crimele din Bucha ar conta. La fel ar fi și bombardamentul teatrului Mariupol pe care a fost scris cuvântul rusesc pentru copii suficient de mare pentru ca țintitorii să poată vedea din cer.

Invazia Rusiei a fost ea însăși o crimă de agresiune, așa cum este definită de Curtea Penală Internațională (ICC), care judecă indivizi pentru acțiuni conform dreptului internațional.

Iar bombardarea vastă și nediscriminată de către Rusia a orașelor ucrainene este o crimă împotriva umanității, definită de ICC ca participarea la „un atac pe scară largă sau sistematic îndreptat împotriva oricărei populații civile”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel