Crimeea a votat alipirea la Rusia, Estul Ucrainei caută să preia modelul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Exit-poll-urile referendumului din Crimeea arată că locuitorii peninsulei au ales în proporție de 93% alipirea la Rusia, în timp ce doar 7% s-au opus ruperii de teritoriul Ucrainei. Rezultatul specific Coreei de Nord sau țărilor arabe, deși nu reprezintă o surpriză, a declanșat noi reacții de respingere din partea Occidentului, care a catalogat plebiscitul drept neconstituțional, avertizând în același timp că aplicarea sa va atrage noi sancțiuni pentru Rusia. Marele risc al evenimentelor din Crimeea este răspândirea curentului secesionist în celelalte regiuni din Estul, Nord-Estul și Sud-Estul Ucrainei, acolo unde autoritățile locale deja au cerut un referendum după modelul celui din Crimeea.

Pericolul ca referendumul din Crimeea să devină un precedent folosit de alte regiuni din Estul Ucrainei pentru a-și justifica despărțirea de Ucraina a fost anticipat de Statele Unite ale Americii, care au avertizat Rusia că astfel de acțiuni ar fi o escaladare gravă care ar presupune răspunsuri adiționale ale Vestului.

Îngrijorarea față de un astfel de scenariu a fost alimentată de declarații precum cea a vicepremierului Crimeii, Rustam Temirgaliyev, care este sigur că referendumul din peninsulă deschide drumul pentru alte regiuni din Ucraina, unde mișcările separatiste s-au intensificat în ultimele săptămâni.

"Donețk, Lugansk, Kharkiv sunt în aceeași situație (precum Crimeea - n.r). Aproximativ 75% dintre oamenii din Estul Ucrainei vor să se alăture Rusiei", a spus Temirgaliyev, citat de Kyiv Post.

După publicarea exit-poll-urilor, în timp ce locuitorii Crimeii sărbătoreau în stradă ceea ce Duma Rusiei numește "un eveniment istoric", manifestanți din Kharkov (nord-estul Ucrainei), al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, cereau Moscovei să transmită Națiunilor Unite că această regiune vrea federalizarea Ucrainei, conform Russia Today.

În același registru al manifestațiilor pro-ruse reanimate de referendumul din Crimeea, Donețk-ul a solicitat și el un plebiscit care să decidă viitorul regiunii Donbass. Potrivit Ria Novosti, Consiliul orașului Donețk a cerut Consiliului Regional stabilirea urgentă a datei de organizare a unui referendum, decizie cu care membrii Consiliului au vrut să-i familiarizeze imediat și pe cetățeni, mergând în Piața Lenin pentru a se alătura protestatarilor pro-ruși de acolo.

Rusia promite punerea în aplicare rapidă a rezultatului referendumului din Crimeea

Un deputat al Dumei rusești a dat garanții că Rusia va alcătui rapid legile care să transforme Crimeea în teritoriul Rusiei, scrie Itar Tass.

În acest timp, premierul Aksyonov a declarat că peninsula va introduce, începând cu săptămâna viitoare, a doua monedă oficială, recte rubla rusească.

Sergei Akysonov a mai declarat că Parlamentul Crimeii va face luni solicitarea formală de a se alipi Rusiei.

Șeful propagandei Kremlinului amenință SUA

Dmitri Kisilev, șeful noului imperiu media al lui Vladimir Putin, a spus, duminică seara, în timpul unei emisiuni pe care o prezenta, că "Rusia este singura țară pregătită să transforme SUA în cenușă radioactivă".

Kisilev este moderatorul de televiziune care susținea în urmă cu doar câteva luni că inimile persoanelor homosexuale ar trebui arse.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel