Crimeea: Intervenție militară a Rusiei și separare de Ucraina? PLUS: Harta care explică riscul secesiunii
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Weekendul trecut, un grup de locuitori din Crimeea a ars steagul Ucrainei și l-a înlocuit cu tricolorul Rusiei. Gestul lor era o extensie a declarației făcute cu două zile în urmă de președintele Parlamentului Crimeei, Vladimir Konstantinov, care a avertizat că ar putea denunța hotărârea prin care peninsula era transferată Ucrainei de către Rusia, în 1954, la cererea liderului sovietic Nikita Hrușciov, el însuși de origine ucraineană. Portul Sevastopol, aflat în Crimea, este de o importanță stragegică crucială pentru Rusia: găzduiește flota rusă din Marea Neagră și reprezintă inima activității rusești în partea estică a bazinului mediteranean. Pentru Rusia, o gândire în termeni militari nu este deloc arhaică, iar măsurile luate de autoritățile din Crimeea vin în întâmpinarea unui astfel de deznodământ.

[caption id="attachment_432152" align="alignleft" width="310"] Foto: MYKHAYLO MARKIV/AFP/Getty Images)[/caption]

Crimeea este unul dintre punctele fierbinți ale evoluției post-revoluționare din Ucraina. Peninsula are 2,5 milioane de locuitori, dintre care doar 24% sunt ucraineni. Aproximativ 58% sunt ruși, iar 12% tătari. Orientările locuitorilor din peninsulă sunt la antipod de cele ale manifestanților pro-europeni care au luptat în Piața Independenței pentru îndepărtarea președintelui Ianukovici și apropierea de UE.

Locuitorii Crimeei au denunțat mișcările de pe EuroMaidan drept "fasciste" în timp ce conjurau protecția "mamei Rusia". Moscova nu a rămas impasibilă. Conform EuroNews, mai mulți parlamentari ruși au sosit luni noapte în Crimeea pentru a le transmite locuitorilor că Moscova îi va susține dacă doresc să obțină cetățenie rusă și să plece de la sânul mamei adoptive, Ucraina. Potrivit site-ului abcnews.md, cu o zi înainte de acest desant rus, Sovietul Suprem din Crimeea a adoptat, cu 78 de voturi din 81, o declarație specială în care anunță intenția de a se separa de Ucraina.

Situația din Crimeea și zone așijderea din Ucraina sunt cunoscute UE, dar, cu toate astea, interesele locuitorilor de acolo nu au fost reprezentate de nimeni la negocierile care au pus capăt violențelor de la Kiev. Cei trei miniștri de Externe, din Polonia, Germania și Franța au stat la masa negocierilor cu reprezentanții Opoziției și cu un Ombudsman trimis de Vladimir Putin.

Sevastopol și ce spunea Putin la începutul protestelor din Ucraina 2013 despre o intervenție militară

Printr-una acord semnat în 1997, Ucraina permite flotei maritime a Rusiei să-și aibă baza la Sevastopol pentru următorii 20 ani. Pe scurt, trupele rusești împart portul cu cele ucrainene sub contract.

Despre o eventuală intervenție militară a Rusiei în Ucraina s-a vorbit încă de la începutul protestelor de pe EuroMaidan. Prezumțiile unei astfel de acțiuni aveau la bază interesul strategic al Rusiei pentru portul din Sevastopol, dar și precedentul 2008, atunci când tancurile rusești au intrat în provinciile separatiste georgiene Osetia de Sud și Abhazia, lovitură de pumnal pentru fostul președintele profund anti-rus al Georgiei, Mickhail Saakashvili.

În timpul conferinței de presă maraton din decembrie 2013, Vladimir Putin a fost întrebat de un jurnalist dacă ia în calcul să-și proiecteze puterea militară asupra Ucrainei, după modelul intervenției din 2008.

"Nu cred că este o comparație potrivită. Ce se întâmplă acum în Crimeea nu se compară cu evenimentele din Abhazia și Osetia de Sud. Cele două își proclamaseră independența. Răspunsul Rusiei nu a urmărit, nu a țintit protejarea cetățenilor ruși din cele două provincii. Nu doar asta. Atunci au fost atacate trupele de menținere a păcii trimise de Rusia. În Ucraina nu s-a întâmplat așa ceva", spunea Putin la 19 decembrie 2013.

Riscul secesiunii

La alegerile prezidențiale din 2010 s-au confruntat președintele căzut în dizgrație al Ucrainei, Viktor Ianukovici, și fostul premier Iulia Timoșenko. Politicianul pro-rus a obținut o victorie la limită: 48,95% la 45,47%. Harta pe care o puteți vedea mai jos arată doar realitatea politică din 2010. La aceasta se mai adaugă diferențele confesionale din Ucraina, unde populația din Vest este catolică sau loială Patriarhiei Kievului, în timp ce oamenii din Vest sunt ortodocși loiali Patriarhiei Moscovei. Din punct de vedere economic, PIB-ul din Vestului este mai ridicat decât cel al Estuli, dar injecțiile de capital provin din țările din Occident, pentru că industria în partea de apus a țării este slabă. Cele mai importante și dezvoltate ansambluri industriale se găsesc în Est și sunt rusești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel