Crima din Paris a stârnit dezbateri aprinse despre legile imigrării. Drama unei familii a devenit subiect de dezbatere politică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (Rafael Kellermann Streit)
Sursă foto: Unsplash (Rafael Kellermann Streit)
Uciderea unei eleve de 12 ani a stârnit dezbateri politice aprinse pe tema imigrării. 

Cadavrul Lolei a fost găsit vinerea trecută într-o curte din afara blocului în care locuia. O tânără de 24 de ani a fost arestată preventiv pentru suspiciunea de crimă, viol și acte de tortură. De aici, discursul public a luat o turnură politică, punându-se în prezent problema legilor imigrării. De asemenea, a reieșit că suspecta de crimă este un imigrant algerian care are ordin să părăsească Franța.

La scurt timp după ce președintele Emmanuel Macron s-a întâlnit marți cu părinții fetei ucise, la Palatul Élysée, și și-a promis sprijinul deplin, oponenții politici de dreapta și de extrema dreaptă au acuzat guvernul că a eșuat în fața familiei fetei. În timpul unei sesiuni animate în Adunarea Națională, Marine Le Pen, de extremă dreapta, a condamnat politica de migrație „laxă” a guvernului.

„Suspectul în acest act barbar nu ar fi trebuit să fie în țara noastră; ce vă împiedică să opriți în cele din urmă această imigrație necontrolată, clandestină?”, a spus Le Pen.

Premierul Elisabeth Borne a făcut apel la Le Pen să „arate puțină decență” și să respecte durerea părinților și memoria Lolei, spunând: „Lăsați poliția și justiția să-și facă treaba”.

Pe trupul Lolei au fost găsite răni

Lola a dispărut vinerea trecută după ce nu a ajuns de la școală în districtul 19 din nord-estul Parisului. Până seara târziu, trupul ei fusese găsit într-un container. O examinare post-mortem a constatat că a suferit insuficiență cardiorespiratorie „cu semne de asfixiere și compresie cervicală”, scrie BBC. Au fost găsite răni pe față, spate și gât, dar nu au dus la moartea ei.

Întrucât tatăl ei este îngrijitorul clădirii, el a preluat în scurt timp imaginile camerelor de supraveghere care o arătau pe suspectă, Dahbia B, împreună cu fiica sa în holul blocului vineri după-amiază. Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost acuzat că a ajutat la ascunderea trupului fetei.

Dezbaterea pe problemele imigrării și crimei din Paris a degenerat

Oponenții politici ai guvernului s-au grăbit să evidențieze statutul lui Dahbia B de imigrant ilegal. Ea a fost oprită inițial pe un aeroport francez pe 20 august, deoarece permisul de ședere îi expirase. Intrase legal în Franța ca studentă în urmă cu șase ani. I s-a spus să părăsească teritoriul francez în termen de o lună, conform unui ordin cunoscut sub numele de OQTF (obligation de quitter le territoire français).

Deși unele ordine sunt imediate, Dahbia B nu avea antecedente penale așa că nu a fost plasată în detenție. Ordinele OQTF sunt notorii pentru că doar unul din 10 este respectat, iar algerienii se numără printre naționalitățile considerate cele mai susceptibile de a abuza de sistem.

Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a făcut apel la extrema dreaptă să ia în calcul consecințele cuvintelor lor, după ce fostul candidat la președinția de extremă dreapta Éric Zemmour a etichetat crima drept „francocid” sau uciderea unui francez. A existat, a spus ministrul radioului RTL, o mare indecență în unele dintre răspunsurile politice. Câteva alte figuri de dreapta au criticat și guvernul, deputatul republican Éric Pauget i-a spus ministrului justiției că ”Lola și-a pierdut viața pentru că nu l-ai expulzat pe acest cetățean”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel