Crețu, pe PNRR: Înghețarea salariilor și pensiilor, la Bruxelles. Cu cine s-a consultat Guvernul?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Corina Cretu
Facebook Corina Cretu
Europarlamentarul Corina Creţu a declarat, în emisiunea "Din Culisele Europei" de la DC NEWS TV, că Guvernul nu a făcut consultări înainte să îşi asume reformele din PNRR. 

"Reformele pe care s-a angajat Guvernul săptămâna trecută şi care au fost aduse în atenţia presei sunt lucruri care nu au fost discutate cu nimeni, legate de îngheţarea salariilor şi pensiilor. Cum poţi explica profesorilor că nu vor mai avea creşteri salariale într-un an pandemic, în care au nevoie de platforme? Cu cine s-a consultat Guvernul când s-a angajat la aceste reforme nu ştim. Sunt lucruri care afectează viaţa oamenilor, fără ca lumea să fie informată. Din contră, suntem criticaţi că nu suntem mai discreţi. 

Eu cred că beneficiarii finali trebuie să ştie din timp şi să se pregătească, pentru că acest plan naţional de redresare şi rezilienţă înseamnă ca fiecare capitol să aibă un proiect, o finanţare şi un calendar. Eu am fost comisar european şi nu ştiu ce înseamnă România Velo, România Atractivă, România Creativă. Mă tem de politizarea PNRR. Aceste capitole sunt capitole pentru care sunt alocate miliarde de euro fără să se explice ce este în spatele acestor nume", a spus Corina Creţu la DC NEWS TV, în emisiunea ”Din Culisele Europei” by Claudia Țapardel. 

Potrivit Antena 3, Guvernul României a prezentat la Bruxelles un document care prevede înghețarea pensiilor. Guvernul și-a asumat reforma pensiilor la Bruxelles pentru a primi cele 30 de miliarde de euro.

Conform documentului, pensiile vor fi înghețate pe termen scurt și mediu, ceea ce înseamnă că marea recalculare nu se va face și nu vor fi creșteri de pensii. Același document prevede interzicerea pensionării anticipate, fără a se specifica data. Totodată, documentul prevede și creșterea perioadei de cotizare și corelarea vârstei de pensionare cu speranța de viață.

Acelaşi lucru l-a spus şi Traian Băsescu, şi el europarlamentar. 

Europarlamentarul Traian Băsescu a spus că discuţiile de la Bruxelles privind PNRR vizează îngheţarea salariilor bugetarilor şi a pensiilor în România. 

"Trebuie înghețate salariile și pensiile. Anvelopa salarială la bugetari trebuie înghețată. Asta a convenit Guvernul României cu Comisia Europeană la discuțiile despre PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). (...) Acordul vorbește și de depolitizarea companiilor de stat și închiderea minelor. Nu poți să-i spui austeritate când am avut creșteri explozive de pensii și salarii. Sunt date, nu pot luate înapoi decât cu costuri politice foarte mari. Sunt condiții pentru acordarea banilor din PNRR", a declarat Traian Băsescu, duminică seara, la România TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel