Data publicării:

Creșterea veniturilor bugetare. Costin (BNS): Comisia Europeană ne-a zis să ne reparăm, dar facem aceleași lucruri

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Dumitru Costin a spus care este soluția, în opinia sa, prin care România poate aduce 20 de miliarde de euro, anual, la bugetul de stat.

Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, a fost invitat la emisiunea „Ce Se Întâmplă“, moderată de Răzvan Dumitrescu, unde a explicat care este problema României în ceea ce privește veniturile fiscale:

„E o problemă majoră cu veniturile bugetare. Cea mai solidă sursă la bugetul de stat sunt impozitele pe veniturile salariale“, a spus Dumitru Costin.

„De ce nu sunt în stare să colecteze TVA-ul, care ar fi o sursă sigură de venit la bugetul de stat? Avem printre cele mai mici încasări de TVA la bugetul de stat din Uniunea Europeană“, a spus Răzvan Dumitrescu.

„Din păcate, nu vrem să ne facem bine. Spre exemplu, Comisia Europeană ne-a zis de vreo cinci ani: România, ești defectă în ceea ce privește politicile fiscale! Repară-te! Toate guvernele României au zis: Da, ne reparăm, o să corectăm, o să facem, o să dregem! Ei bine, noi nu facem aceste lucruri...

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Dumitru Costin (BNS): Lista județelor unde puterea de cumpărare a salariilor a scăzut cu 15%. Există riscul de depopulare

Până când a venit faimoasa facilitare de redresare și reziliență, care în România se traduce prin Planul Național de Redresare și Reziliență, când s-a introdus un nou mecanism. Până la PNRR nu existau mecanisme sancționatorii, Comisia Europeană doar spunea țărilor membre: Vezi că ai următoarele boli, vindecă-te! Comisia Europeană nu a spus ce să facem, ci a recomandat țărilor să-și stabilească singure politicile.

România e pe ultimul loc, cu 29-30% venituri fiscale ca pondere din PIB, în timp ce media europeană e de 41%. E vorba de un ecart uriaș. Știți ce ar însemna ca România să ajungă la media europeană, nu doar că ar scădea datoria externă, dar bugetul țării ar avea, anul ăsta, venituri suplimentare de peste 20 de miliarde de euro. Noi nu taxăm corect capitalul, tolerăm prin norme juridice de tip Cod Fiscal și Cod de Procedură Fiscală tot tipul de comportamente șmecherești care permit scoaterea banilor din această țară, evaziune fiscală, fraudă“, a spus Dumitru Costin.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  România, ”tigrul est european”. Creșterea economică nu se transferă în calitatea vieții, în țara noastră. Dîncu: Nu ne place să recunoaștem asta, dar nu se dezvoltă

„Au vorbit unii de taxare de capital, dar au fost alții care le-au sărit în cap. Păi stai, domn’le, n-am nimic cu el, dar vreau să-l taxez la fel ca în celelalte țări din Uniunea Europeană. De ce să fiu eu paria în situația asta și alții să facă exact altfel și capitalul să nu se revolte. De ce acolo nu se revoltă, dar aici au pârghiile să se revolte când vrei să faci ca acolo?“, a insistat Răzvan Dumitrescu.

„Exact! Pentru că marele capital are un lobby uriaș la oamenii politici din România, indiferent din ce partid sunt“, a replicat Dumitru Costin, liderul BNS.

CITEȘTE ȘI     -    OMV nu vrea să plătească taxa de solidaritate din România. Rareş Bogdan: Inadmisibil. Nu ne putem lăsa călcaţi în picioare la nesfârşit

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel