Data publicării:

Creșterea vârstei de pensionare. Cifrele care dau peste cap planurile aleșilor: Speranță de viață ca acum 14 ani în România. Suntem cu 10 ani sub Spania

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Speranța de viață a românilor este printre cele mai mici din UE. Doar în Bulgaria, cetățenii stau mai prost la acest capitol. 

Speranța de viață a scăzut în UE la 80,1 ani în 2022, după ce în 2019 fusese de 81,3 ani. Între 2002 și 2021, speranța de viață la naștere crescuse cu 2,5 ani. În România - țară care se află la coada clasamentului cu privire la speranța de viață - aceasta se află la doar 72,8 ani. În Spania, de exemplu, speranța de viață este de 83,3 ani. 

În cazul României, speranța de viață s-a întors la nivelul înregistrat în urmă cu 14 ani, iar cu adevărat alarmant este că țara noastră nu a reușit să revină la valori similare cu cele din 2019, așa cum s-a întâmplat în alte state europene. 

În acest context, în spațiul public, de la nivel guvernamental, se vorbește despre creșterea vârstei de pensionare odată cu creșterea speranței de viață. Dar, după cum vedem, această discuție nici nu ar trebui să aibă loc dacă ne uităm în ce stadiu am ajuns după pandemie. 

Asigurări guvernamentale

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat recent că vârsta de pensionare a românilor nu va crește peste 65 de ani decât dacă va crește și speranța de viață. ”Românii au totuși această garanție, că nu va crește vârsta de pensionare arbitrar, așa cum s-a dorit inițial” asigura aceasta. 

”Garanția noastră pentru români este că am venit cu un parametru, un element de referință care să le protejeze interesul, adică, vârsta de pensionare nu crește decât dacă crește și speranța de viață. Deci, doar în cazul în care crește speranța de viață, va crește și vârsta de pensionare. Ceea ce este o garanție a noastră. Românii au totuși această garanție, că nu va crește vârsta de pensionare arbitrar, așa cum s-a dorit inițial. Cel puțin, în ceea ce ne privește, am făcut tot ceea ce ține de noi, de așa manieră încât să vedem specificul României. Și exact asta le-am explicat celor de la Comisia Europeană. Fiecare dintre noi ne dorim creșterea speranței de viață. Creșterea speranței de viață este un indicator pe care îl găsim în Aging Report și care indică, după cum și spune, care este speranța de viață dintr-o țară. Ei bine, în România, ne dorim să nu avem creșteri ad-hoc ale vârstei de pensionare, sau să venim noi arbitrar cu asta. Motiv pentru care am considerat că protejăm interesele românilor, nevenind cu o creştere a vârstei de pensionare până la 70 de ani. Fiecare dintre noi constatăm care este speranţa de viaţă astăzi. Ceea ce este important să facem este să contribuim de aşa manieră încât speranţa de viaţă să fie mai mare şi să ştiţi că asta vedem inclusiv din pensii, din păcate. Pot să le spun românilor că, în acest moment, vor ieşi la pensie la 65 de ani” a declarat ministrul pentru sursa citată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel