Data publicării:

Creșterea taxelor și impozitelor. Ministrul Burduja: Încurajezi antreprenorul român să se descurce și suntem buni la asta / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Gov.ro
Foto: Gov.ro
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a fost invitat la DC News unde a vorbit despre majorarea taxelor și impozitelor.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja și analistul politic Bogdan Chirieac au vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre măsura pe care Guvernul urmărește să o adopte, și anume majorarea taxelor și impozitelor.

Boloș are o misiune foarte grea

„Mai avem destul de puțin timp. Profit de faptul că sunteți unul dintre cei mai școliți membri ai Guvernului, mă bucur că ați fost în aceste poziții, parcursul dumneavoastră educațional e corect. Studiile de baza Stanford, două masterate la Harvard și doctoratul la ASE.

Cum vi se pare această idee de majorare de taxe și impozite? V-a consultat domnul Boloș? Domnul Câciu nu știu dacă mai știe să citească și să vorbească. Știa înainte să fie ministru, știa bine. După ce a devenit ministru n-a mai știut. Cum vedeți lucrurile astea din punctul de vedere al celui care are școala la zi?”, a întrebat Bogdan Chirieac. 

„O să spun la început că nu-mi pare rău că n-am ajuns la Finanțe pentru că a fost vehiculată ideea asta. Sigur că domnul Boloș are o misiune foarte grea pentru că trebuie să ne ținem cât de cât de ținta de deficit sau cel puțin să demonstrăm în fața Comisiei că avem un plan prin care îl reducem astfel încât credibilitatea României la nivel european, în fața agenților de rating, în fața investitorilor internaționali, să fie corectă.", a spus Sebastian Burduja.

„Încurajezi antreprenorul român să se descurce"

„Nu sunt adeptul creșterii de taxe. Cred că trebuie să fie ultima măsură pentru că în momentul în care crești taxele, pe de o parte, încurajezi antreprenorul român să se descurce, și suntem buni la asta, deci e posibil să ai o evaziune fiscală mai mare.

Pe de altă parte, din cauza altor motive, poate că anumite firme vor intra în insolvență, sau dau faliment sau se închid și îți reduci baza de impozitare. Atunci poți să dublezi taxele, dar dacă ele se aplică la o bază de impozitare de două ori mai mică, n-ai făcut nimic la finalul zilei.”, a spus ministrul. 

„V-a consultat cineva? Domnul Boloș, să vă consulte?”, a întrebat Bogdan Chirieac. 

„Am mai vorbit, dar nu e rolul meu. Eu sunt la Energie și vreau să-mi văd de acest minister foarte greu.", a spus ministrul Energiei. 

„Păi nu o să aveți cui livra energie dacă ăștia închid economia.", a completat Bogdan Chirieac. 

„Au fost discuții în partid, inclusiv zilele trecute. S-a luat o decizie de sprijinire a acestei decizii de asumare a răspunderii în Parlamentul României. E o situație complicată. Eu aș fi mers mult mai mult pe eficientizarea cheltuielilor statului. Cred că e o poziție liberală corectă. Haideți să ne uităm în ograda noastră, ce putem eficientiza și abia apoi să te îndrepți cu taxe asupra mediului privat pentru că într-o economie, dacă mediul privat nu-ți produce, nu ai nici ce livra la stat, nu ai de unde să plătești salariile. Salariile bugetarilor sunt plătite de mediul privat." , a mai spus ministrul Energiei.

„Nu toți funcționarii publici sunt răi"

„Pe de altă parte, aș nuanța aici pentru că am văzut tot felul de poziții publice. Și mie mi-a plăcut să reduc organigrama la ministerul Cercetării, n-am mai apucat să o fac, dar am propus anumite disponibilizări. Dar nu toți funcționarii publici sunt răi și sunt funcționari publici care muncesc și la ministerul Energiei până la 00:00 și vin și în weekend. Lor trebuie să le dăm încredere pentru că altfel riscăm să anunțăm tot felul de tăieri, să plece oamenii buni și să rămânem cu pilele. Acest lucru ar paraliza complet sistemul.", a spus Sebastian Burduja la DC News. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel