Data actualizării:
Data publicării:

Creșterea salariului minim cu 300 de lei netaxați, criticată. Propunerea care ar fi crescut toate salariile cu 10%. Hossu: Aberant, se vede că n-au prea muncit în viața reală

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Crește salariul minim, dar apar și discriminări majore, atrag atenția sindicaliștii. 

”Noi am propus să se înghețe salariul brut la 3300 de lei și să se facă un transfer de taxe sociale din cele 35%, să mutăm 7% către angajator. Din punct de vedere al angajatorilor, efortul suplimentar ar fi fost de 2%, dar pe salariul net - și atenție, nu doar pentru salariul minim, pentru toate salariile, s-ar fi făcut o creștere de 10%, ceea ce era mult mai important, pentru că problema angajatorilor nu este să motiveze numai lucrătorii la salariul minim, ci întreaga structură de personal. Este important să spună de ce și pentru ce muncesc” a spus Bogdan Hossu, preşedintele CNS - Cartel Alfa, în emisiunea ”Totul despre Bani”, realizată de Mihai Ciobanu la DCNews, DCNewsTV și DCBusiness. 

Despre varianta la care s-a ajuns, ca 300 de lei din majorarea brută de 400 de lei să nu fie taxați, Bogdan Hossu spunea: ”Este neplăcut și demonstrează lipsa de pragmatism și înțelegere, dar și că n-au prea muncit în viața reală. Ei nu înțeleg că-n momentul în care se face o deductibilitate punctuală, adică numai pentru lucrătorii care au 3700 de lei, apar discriminări și demotivări: plătește contribuții și la sănătate și la pensii ca unul care are 3900 de lei brut și care plătește mai mult, dar vor avea același punctaj la pensie, ceea ce nu este normal. A doua chestiune este legată de faptul că dacă tu ai 3700 salariu minim brut, vei lua 2400 și ceva net, iar cel care are 3900 - 4000 de lei brut va lua pe net mai puțin decât tine, care ești la salariul minim”. 

În plus, președintele CNS - Cartel Alfa atrage atenția că un angajat care va munci mai mult pentru a câștiga mai mult, va pierde deductibilitatea, ceea ce consideră că este ”aberant”. Vezi mai mult în video de la minutul 16:00: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel