Creșterea ROBOR, impact major asupra creditelor contractate între 2013 și 2019. Dan Suciu, BNR, recunoaște: Problema mai mare în suportarea ratelor
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a anunţat care sunt românii cei mai afectaţi de creşterea ROBOR din ultima perioadă. 

"Ştiu că există multe consecinţe neplăcute pentru cei care au credite în plată, mai ales pentru cei cu ROBOR care au luat credite într-o anumită perioadă de timp. Dar de inflaţie suferim cu toţii, şi cei cu credite, şi cei fără", a punctat Dan Suciu la România TV, în emisiunea Andreei Creţulescu.

Întrebat dacă este adevărat că ratele au crescut cu aproximativ 200-300 de lei, Dan Suciu a spus că "nu urmărim neapărat acest indicator. Dar într-adevăr avem estimarea că pentru persoanele care sunt supraexpuse, având venituri reduse, există o problemă mai mare în plată decât la cei care au împrumuturi mai mari, deci şi venituri mai mari".

CITEŞTE ŞI Ratele românilor au explodat din cauza ROBOR și continuă să crească. Val de alerte către clienți. Trecerea de la ROBOR la IRCC scade rata cu sute de lei

Românii care suferă mai mult din cauza ROBOR

"Aş face o precizare concretă. Suntem la nivelul ROBOR al anului 2013. De atunci, e evident că au crescut mult salariile. Cine a luat împrumut înainte de 2013, nu cred că suferă foarte mult pe ROBOR. Dar cei care au luat împrumuturi între 2013 şi 2019 sunt impactaţi mai tare, şi aici trebuie să ne uităm mai atent. După 2019, creditele s-au luat pe baza celuilalt indicator, IRCC, încă scăzut. Dar şi el va creşte peste 6 luni. Deci avem o categorie bine conturată care are o problemă mai mare în ceea ce priveşte suportarea ratelor la credite, mai ales în contextul grav al scumpirilor pe care le avem şi care au determinat un indice de inflaţie semnificativ.

Eu cred că cei care au luat rate înainte de 2013 plătesc rate acum ca în perioada respectivă, nu mai mari. ROBOR în 2012 era mai mare decât acum. E o interpretare proprie. Cred că mai degrabă cei care au luat după 2013, când ROBOR era foarte scăzut, au probleme. Am avut la un moment dat ROBOR de 0 şi un pic. Era o perioadă când nu vorbeam de inflaţie, nu aveam perturbări în economie globală, nu aveam conflictul din Ucraina. În toată lumea există presiune inflaţionistă, toată lumea are semne de întrebare în legătură cu preţurile la combustibil şi alimente. Noi stăm relativ bine în comparaţie cu alţii", a mai spus Dan Suciu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel