Creşterea preţului gazelor naturale impulsionează utilizarea de cărbune la nivel mondial
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Creşterea preţului gazelor naturale impulsionează utilizarea de cărbune la nivel mondial - Foto Pexels
Creşterea preţului gazelor naturale impulsionează utilizarea de cărbune la nivel mondial - Foto Pexels
Pe măsură ce economiile europene vor căuta să facă economii la gazele naturale, consumul global de cărbune este posibil să se apropie în acest an de recordul absolut de opt miliarde de tone stabilit în anul 2013, conform unei estimări făcute de Agenţia Internaţională a Energiei.

Creşterea explozivă a preţului gazelor naturale după invazia rusă din Ucraina impulsionează utilizarea de cărbune la nivel mondial în acest an, este concluzia raportului Agenţiei Internaţionale a Energiei, publicat astăzi.

Pe baza tendinţelor economice actuale, consumul mondial de cărbune ar putea creşte cu 0,7% până la opt miliarde de tone, plecând de la ipoteza că economia chineză responsabilă pentru mai mult de jumătate din cererea globală de cărbune îşi va reveni în a doua jumătate a anului.

O creştere a consumului de cărbune cu 7% în 2022 în Uniunea Europeană

În cazul Uniunii Europene, agenţia se aşteaptă la o creştere a consumului de cărbune cu 7% în acest an, având în vedere că statele membre au puţine surse de aprovizionare cu gaze.

Mai multe state europene au prelungit durata de funcţionare a termocentralelor pe cărbune sau au redeschis unele termocentrale pentru a asigura aprovizionarea cu electricitate.

De altfel, sectorul producţiei de electricitate va fi cel mai mare contributor la creşterea consumului de cărbune al Uniunii Europene în acest an, estimată la 16%, după ce anul trecut a crescut cu 14% .

Tot acest consum ridicat vine într-un moment în care preţurile la cărbune au atins valori record, iar preconizatul embargou ce ar urma să fie introdus de Uniunea Europeană pentru importurile de cărbune din Rusia va pune noi presiuni pe partea de aprovizionare, scrie Rador.

Citește și - Lecția ”Marelui îngheț” din 2009 ar fi putut evita capcana lui Putin de astăzi. Expert american: Episod jalnic, efectele nu au fost uitate

Dependența de gazul rusesc ar fi putut fi stopată din timp, dacă Europa și-ar fi învățat lecția după ”Marele îngheț” din 2009. 

O spune expertul american în securitate energetică Vincent Campos, pentru Gândul, într-un interviu în care semnalizează că dacă măsurile din proiectul REPowerEU ar fi fost decise cu mulți ani în urmă, statele europene nu ar mai fi ajuns în capcana energetică a lui Vladimir Putin. 

În opinia acestuia, acum, principalul obiectiv al guvernelor europene, unul vital, ar trebui să fie menținerea nivelului de trai al cetățenilor. 

Expertul în securitate militară și unul dintre cei care au deschis drumul României spre aderarea la NATO amintește de semnalul clar dat de Rusia în 2014 că nu poate fi un partener de încredere al Occidentului și subliniază că războiul de acum din Ucraina este o brutală dovadă ca intențiilor expansioniste ale Rusiei.

Vincent Campos crede că viitorul securității energetice a Europei trebuie să cuprindă toate tipurile de energie – regenerabilă, nucleară, cu gaz natural lichefiat, cu gaze naturale, iar România să devină un contributor semnificativ în regiune prin exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră.  Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel