Data publicării:

Creștere în numărul de migranți copii care traversează Darien Gap, regiunea care leagă continentele americane

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
UNICEF: 434 de milioane de copii din Asia de Sud, privați de educație din cauza pandemiei / Foto: Pixabay
UNICEF: 434 de milioane de copii din Asia de Sud, privați de educație din cauza pandemiei / Foto: Pixabay
În primele patru luni ale anului 2024, mai mult de 30.000 de copii au traversat regiunea densă de junglă care separă Columbia și Panama, marcând o creștere semnificativă în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Printre aceștia, aproximativ 2.000 erau neînsoțiți sau separați de familiile lor.

În plus, datele au arătat că numărul copiilor în tranzit a crescut de cinci ori mai rapid decât numărul adulților.

„Nu e un loc pentru copii”


"Darién Gap nu este un loc pentru copii. Mulți copii au murit în această călătorie dificilă și periculoasă. Femeile au născut în timpul călătoriei, aducând viață nouă în lume în cele mai dificile împrejurări. Mulți dintre cei care supraviețuiesc călătoriei ajung bolnavi, flămânzi și deshidratați, adesea cu răni sau infecții și cu nevoie disperată de sprijin", a declarat Ted Chaiban, Director Executiv Adjunct al UNICEF.

Dar, având în vedere că minorii reprezintă o cincime din migranți, prezența și răspunsul UNICEF sunt mai importante ca niciodată, a subliniat el.

"Finanțarea adecvată este crucială pentru a ne permite să fim acolo pentru copii, indiferent de țara lor de origine sau destinație."

Bazându-se pe tendințele actuale, se estimează că 800.000 de oameni, inclusiv 160.000 de copii și adolescenți, ar putea traversa jungla în 2024. Acești migranți probabil vor avea nevoie de asistență umanitară substanțială din cauza condițiilor extreme întâlnite în timpul călătoriei.

Povești cutremurătoare


Revenind de la o vizită în comunitatea Bajo Chiquito din Panama, Chaiban a relatat povești cutremurătoare pe care le-a auzit de la copiii care au făcut călătoria.

"Am întâlnit-o pe Esmeria, o fetiță de 11 ani din Venezuela care a fost separată de mama ei în timpul traversării prin junglă. Prin lacrimi, Esmeria mi-a împărtășit cât de dificil a fost pentru ea să fie singură în junglă".

Fetița a trebuit să traverseze râuri învolburate, trecând pe lângă oameni răniți și flămânzi pe traseu.

"Noaptea, mi-a spus, era foarte întuneric și auzea zgomote înspăimântătoare. Esmeria era flămândă. Nu mâncase de două zile. Esmeria nu mai studiase de luni de zile și spera că mama ei va ajunge curând să le urmeze calea. Niciun copil nu ar trebui să treacă prin aceste lucruri sau să le vadă", a adăugat oficialul UNICEF.

Sprijinirea copiilor în mișcare


UNICEF a furnizat sprijin copiilor în mișcare în Darién și Panama începând din 2018, când doar 522 de copii au traversat pădurea tropicală.

Astăzi, cu sprijin financiar din partea donatorilor și cu fonduri proprii, agenția ONU furnizează servicii cruciale în apă, igienă și salubrizare (WASH), protecția copilului, sănătatea și violența bazată pe gen, în puncte cheie de-a lungul rutei de migrație.

De asemenea, sprijină comunitățile gazdă prin care trec migranții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel