Cresc tensiunile în Asia. China anulează întâlnirea bilaterală cu Japonia după declarația G7 privind Taiwanul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ministrul Afacerilor Externe de la Beijing a anulat o întâlnire bilaterală pe care urma să o aibă cu omologul din Japonia.

Ministerul chinez de externe a declarat joi că o întâlnire dintre ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, și omologul său japonez, pe marginea evenimentelor ASEAN din Cambodgia, a fost anulată.

Partea chineză este profund nemulțumită de declarația comună făcută de Grupul celor Șapte națiuni despre Taiwan, a declarat Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al ministerului, la un briefing de presă.

Miniștrii de externe ai țărilor G7 - inclusiv Japonia - au cerut Chinei, miercuri, să rezolve tensiunile din jurul strâmtorii Taiwan într-o manieră pașnică, scrie Taiwan News.

CITEȘTE ȘI    -     China face exerciții militare în apropiere de Taiwan. Chirieac: Dacă începe războiul, o să îl simțim cu inflație de 100%

Miniștrii de externe din G7 îndeamnă China să rezolve pe cale pașnică diferendul legat de Taiwan

Miniştrii de externe din G7 (Grupul celor mai puternice şapte economii ale lumii) au cerut miercuri Chinei să rezolve într-un mod paşnic tensiunile din jurul strâmtorii Taiwan, relatează Reuters şi AFP.

Apelul şefilor diplomaţiilor din G7 intervine după ce China şi-a manifestat indignarea faţă de vizita efectuată marţi la Taipei de preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi, printr-o creştere bruscă a activităţii militare în apele din jurul insulei.

"Nu există nicio justificare pentru utilizarea unei vizite ca pretext pentru o activitate militară agresivă în strâmtoarea Taiwan. Este un lucru normal şi obişnuit ca parlamentarii din ţările noastre să călătorească în străinătate", susţin miniştrii de externe din G7 (SUA, Japonia, Franţa, Germania, Italia, Canada şi Marea Britanie).

În aceeaşi declaraţie publicată de Germania, care asigură în prezent preşedinţia G7, ei avertizează că "răspunsul în formă de escaladare" al Chinei "riscă să crească tensiunile şi să destabilizeze regiunea", scrie Agerpres. 

China a declanșat exerciții militare în apropiere de Taiwan și a tras cu proiectile către strâmtoare

Armata chineză a tras joi proiectile neidentificate către strâmtoarea Taiwan, la scurt timp după debutul unor importante exerciţii militare în jurul insulei Taiwan, revendicată de Beijing, transmit AFP, Agerpres şi Reuters. În Pingtan, o insulă chineză situată în apropiere de manevrele militare în desfăşurare, reporterii AFP au văzut mai multe proiectile trase în jurul orei locale 13:13 (05:13 GMT) către mare. Turişti care se aflau pe insula Pingtan, aflaţi pe malul mării, au asistat la aceste tiruri.

Armata chineză a început joi cele mai importante manevre militare din istoria sa în jurul insulei Taiwan, un răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Pelosi a stat mai puțin de 24 de ore în Taiwan

Deşi vizita sa în teritoriul revendicat de China a durat mai puţin de 24 de ore, Nancy Pelosi - cel mai înalt demnitar american ales care s-a deplasat la Taipei în ultimii 25 de ani - a declanşat furia Beijingului. Pelosi a dat asigurări că SUA nu vor abandona insula Taiwan, care este condusă de un regim democratic şi care trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea armatei chineze.

Drept reacţie, China desfăşoară timp de trei zile (de joi, ora 04:00 GMT, până duminică, ora 04:00 GMT) ample manevre militare în şase zone din jurul Taiwanului. Potrivit DPA, două dintre zonele exerciţiilor chineze se află la doar 9 mile nautice (16,7 kilometri) de porturile taiwaneze Keelung şi Kaohsiung.

Taiwanul a denunţat manevrele militare chineze, autorităţi de la Taipei declarând că aceste exerciţii încalcă reglementările ONU, invadează spaţiul aerian taiwanez şi sunt o provocare directă pentru navigaţia liberă pe mare.

Purtătorul de cuvânt al cabinetului taiwanez, citat de Reuters, a anunţat că website-urile ministerelor apărării şi afacerilor externe şi biroului prezidenţial din Taiwan au fost atacate hackeri (citește mai mult AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel