Creierul tău e mai fierbinte decât crezi. Ce temperaturi poate atinge
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 16 iun 2022, 19:34
WhatsApp
Foto: Vecteezy
Foto: Vecteezy
Expresiile "'ţi s-au încins creierii" sau "miroase a creier prăjit" par să aibă un sâmbure de adevăr. Oamenii de ştiinţă susţin că legăturile neuronale se pot înfierbânta  până la 40 de grade. Este şi motivul pentru care capul, în special creştetul, este cea mai caldă parte din corp. 

În timp ce corpul uman se află în mod normal în jurul valorii de 37°C, se pare că nu se poate spune același lucru despre creier. Creierul uman sănătos este mai cald decât se credea până acum și poate fi cu peste 2°C mai cald decât restul corpului nostru, potrivit unei noi cercetări.

Participanții sănătoși la un studiu, publicat în New Scientist, au avut o temperatură medie a creierului de 38,5°C, cu 2,5°C mai caldă decât temperatura medie a gurii. În anumite zone ale creierului s-a constatat că temperatura depășea adesea 40°C, 40,9°C fiind cea mai ridicată temperatură înregistrată. Studiul a constatat că temperatura creierului nu este fixă, aceasta variază mai mult decât credeau oamenii de știință, fiind afectată de vârstă, sex, ciclu menstrual, regiunea creierului și momentul zilei. „Pentru mine, cea mai surprinzătoare descoperire a studiului nostru este că, de fapt, creierul uman poate atinge temperaturi care ar fi diagnosticate ca fiind febră în orice altă parte a corpului. Astfel de temperaturi ridicate au fost măsurate în trecut la persoanele cu leziuni cerebrale, dar se presupunea că acestea sunt rezultatul leziunilor”, a declarat Dr. John O’Neill, lider de grup la Laboratorul de Biologie Moleculară al Consiliului de Cercetare Medicală, într-un comunicat.

Nu e febră. E normal

Temperatura „normală” a creierului nu a fost niciodată definită în mod real la om. În schimb, se presupune, în general, că aceasta este aceeași cu cea a restului corpului. Studiile anterioare au folosit date de la pacienți cu leziuni cerebrale, ale căror creiere sunt monitorizate direct. Acum, temperatura creierului poate fi măsurată la persoanele sănătoase cu ajutorul spectroscopiei prin rezonanță magnetică (MRS) – o tehnică de scanare neinvazivă a creierului. Folosind MRS, echipa care a realizat noul studiu a examinat creierele a 40 de persoane sănătoase – 20 de bărbați și 20 de femei – cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Măsurătorile au fost efectuate de trei ori pe parcursul unei zile, ceea ce face ca aceasta să fie prima dată când MRS a fost folosită pentru a urmări modificările temperaturii creierului pe parcursul zilei, notează descoperă.ro

S-a constatat, de asemenea, că sexul unei persoane are un impact asupra temperaturii creierului său. Creierul femeilor a fost cu 0,36°C mai cald în timpul celei de-a doua jumătăți a ciclului menstrual, după ovulație, decât în prima jumătate sau în comparație cu cel al bărbaților. La toate participantele, s-a constatat că temperatura creierului variază cu până la 1°C pe parcursul zilei. Creierele au fost cele mai calde în timpul după-amiezii și cele mai reci pe timp de noapte. „Am constatat că temperatura creierului scade noaptea, înainte de a adormi, și crește în timpul zilei. Există motive întemeiate să credem că această variație zilnică este asociată cu sănătatea creierului pe termen lung – un lucru pe care sperăm să îl investigăm în continuare”, a adăugat O’Neill.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?