Creierul lui Mihai Eminescu, un mister total. Descoperirea care cutremură
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Ziua Culturii Naționale - expoziții, spectacole de teatru, concerte, ateliere pentru copii și lecturi interactive
Ziua Culturii Naționale - expoziții, spectacole de teatru, concerte, ateliere pentru copii și lecturi interactive
Pe 15 ianuarie 2021 se împlinesc 171 de ani de la nașterea celui care a fost poetul național al românilor – Mihai Eminescu. 

Despre creierul lui Mihai Eminescu au tot fost controverse. Traducătorul și psihanalistul Adrian George Sahlean a vorbit despre viața marelui poet și gazetar național, Mihai Eminescu, mai precis despre boala de care suferea.

VEZI ȘI: 15 ianuarie, ziua lui Mihai Eminescu. Avangardistul cu prezervativ înnodat la gât, la statuia marelui poet național / video

"În momentul în care el s-a dus la Viena și a fost internat într-un sanatoriu și ăia, după o lună de tratament nu au găsit pentru ce fusese trimis, cu același tip de suferință. Și, după o lună, s-a întors acasă. A intrat din nou la Timpul, a început să scrie... Ei au constatat că nu putea să iasă decât de sub condeiul lui material de nivelul respectiv și a intrat din nou în mișcările intestine care i-au agravat starea. Atitudinea lui era foarte verticală. (...) Era suspectat încă din tinerețe. Austriecii nu îl înghițeau.

Așa zisa nebunie este o stare neuro-psihologică care a fost agravată de combinația dintre stilului de viață, epuizarea și tratamentul urmat. Un caz de malpraxis cum s-ar zice azi. Creierul lui a fost lăsat pe un pervaz să îl mănânce o pisică și nu s-a făcut un buletin de constatare, dincolo de faptul că avea un creier de 2,3-2,4 kilograme care s-a mai găsit doar la Schiller (n.red. - Poetul Friedrich von Schiller) și încă câțiva", a precizat Adrian George Sahlean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel