Data publicării:

Creierul iubește un pahar de ”vin roșu bun și băut încet”. Ce spune neurochirurgul Vlad Ciurea

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Vin / Foto Pexels
Vin / Foto Pexels

Neurochirurgul Vlad Ciurea a vorbit despre beneficiile unui pahar de vin roșu.

Cumpătarea este o virtute, a subliniat neurochirurgul Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar. „Creierul (centrul de comandă) are la rândul său nevoie de cumpătare. Cu atât mai mult în aceste vremuri, în care stresul ne marchează existența. Procesul de gândire trebuie să fie liniștit, să curgă ca un râu. Stresul nervos, faptul că ai foarte multe lucruri de făcut, creierul primește zece comenzi, le rezolvă, apoi vin alte douăsprezece. Somnul se dereglează, nu se mai reface chimismul cerebral, dejectele creierului nu mai sunt îndepărtate, legăturile în creier nu se mai fac corect, apar oxidanți, radicalii liberi. Se produce distrugerea celulelor nervoase. Sau metabolismul merge greșit și apar în creier și metabolism celule anormale. În mod normal, organismul le recunoaște și le distruge. Dar, la un moment dat, când este depășit organismul, aceste celule anormale se adună în masă și formează tumori”, a spus Vlad Ciurea.

Indiferent cât ești de obosit, trebuie să-ți asiguri cele șase ore de somn obligatorii. Cu cât ești mai obosit, cu atât nu poți să dormi. (...) Somnul cel mai bun – lucru dovedit – este între zece seara și miezul nopții. Mai bine faci tot posibilul să oprești televizorul, să nu te uiți la meciuri de fotbal, să nu ai discuții sau certuri și să te culci, după o perfectă igienă generală și, dacă poți, și cu geamul deschis. Somnul trebuie să fie cât mai liniștit. Nu trebuie să mănânci mult seara, nu trebuie să bei mult. Iar trezirea de dimineață este cel mai bun remediu pentru refacerea sănătății mentale”, a subliniat Vlad Ciurea.

Calitățile vinului roșu

Un pahar de vin roșu, chiar zilnic, pentru creier, la sfârșitul zilei, este binevenit. În primul rând, deschide vasele mici și ale inimii, și ale creierului. Este foarte important pentru creier pentru că un număr de vase au circulație terminală, nu mai au legături, se termină în „deget de mănușă”. Deci trebuie să le ții deschise. Ca să le ții deschise, trebuie să le alimentezi continuu și este bine să aduci lichide, ca să le cureți. Vinul roșu deschide aceste vase de la nivelul creierului. (...) Să ne limităm la un pahar. Două sute, două sute cincizeci de mililitri de vin roșu bun și băut încet.  De asemenea, vinul roșu mărește imunitatea, mărește activitatea cerebrală, deschide vasele așa cum am spus, dar este și un factor de poftă de viață. De plăcerea de a trăi”, a spus, conform romanialibera.ro, Vlad Ciurea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel