Credit Suisse apelează la împrumuturi după ce saudiții au refuzat finanțarea suplimentară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Banca Credit Suisse a anunțat joi că își va consolida finanțele, împrumutând până la 54 de miliarde de dolari de la Banca Centrală, după ce acțiunile sale s-au prăbușit, trăgând în jos alți mari creditori europeni.

”Această lichiditate suplimentară ar sprijini afacerile de bază și clienții Credit Suisse, deoarece Credit Suisse urmează pașii necesari pentru a crea o bancă mai simplă și mai concentrată, construită pe nevoile clienților”, a spus banca într-un comunicat potrivit AP News.

Având noi temeri cu privire la sănătatea instituțiilor financiare în urma prăbușirii recente a Silicon Valley Bank și Signature Bank din SUA, la un moment dat, acțiunile Credit Suisse au pierdut mai mult de un sfert din valoare miercuri.

Prețul acțiunilor a atins un minim record după ce cel mai mare acționar al băncii – Banca Națională a Arabiei Saudite – a declarat instituțiilor de știri că nu va mai vărsa lichidități în creditorul elvețian, care a fost afectat de probleme cu mult înainte ca băncile americane să se prăbușească.

Citește și: Expertul care a anunțat prăbușirea Lehman Brothers prevestește falimentul unui colos bancar european. Robert Kiyosaki a scris o carte împreună cu Trump

Banca a fost lovită de o serie de scandaluri în ultimii ani, inclusiv cea mai mare pierdere comercială din istoria sa de 167 de ani, după implozia Archegos Capital și închiderea a 10 miliarde de dolari din fonduri de investiții legate de prăbușirea companiei financiare Greensill.

Acțiunile Credit Suisse au scăzut miercuri cu 24,2%, împingându-și valoarea de piață sub 7 miliarde de franci francezi (7,6 miliarde de dolari). Acțiunile băncii, care a strâns capital de 4 miliarde de franci în urmă cu doar câteva luni, au scăzut cu 39% în acest an și cu 85% în ultimii doi ani.

Într-un apel cu câteva sute de clienți miercuri, analiștii de la JPMorgan au sugerat că BNS ar putea garanta depozitele Credit Suisse și îl poate forța să-și vândă banca de investiții, potrivit persoanelor informate.

Cu toate acestea, analiştii au considerat că cel mai probabil scenariu în cazul în care situaţia Credit Suisse se deteriorează este vânzarea creditorului către rivalul local UBS, a spus una dintre persoane.

Cu toate acestea, analiștii JPMorgan au spus că este puțin probabil ca Credit Suisse să fie lăsat să eșueze din cauza importanței sale pentru economia elvețiană și a statutului Zurich ca centru financiar global.

Citește și: Credit Suisse, în picaj. ”Piețele au luat-o razna, afectează întregul sector bancar european”. Se adeverește scenariul lui Kiyosaki?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel