Credit în franci, decizie istorică. Irevocabilă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Tribunalul București a dat prima sentință irevocabilă prin care se dipune convertirea în lei a creditului în franci elvețieni, la cursul de schimb de la data acordării creditului, la care se adaugă o majorare de 10%, conform hotnews.ro . Î n același proces  s-a cerut și s-a obținut și nulitatea clauzei de comision de risc (pe motiv ca este abuzivă), precum și restituirea sumei plătite - nedatorat - cu titlu de comision de risc.  Banca susține că s-a produs o eroare.

Informația a fost furnizată pe Facebook de avocatul Gheorghe Piperea, care a precizat că Nicoleta Costache, clientul care a câștigat procesul, nu a fost apărată de Casa de avocatură Piperea și Asociații.

"Este vorba despre o eroare. Pe baza argumentelor prezentate de către bancă, instanța a dispus deja suspendarea executării deciziei, urmând să reanalizeze hotărârea în cadrul unui nou dosar", au transmis miercuri pentru sursa citată reprezentanții Volksbank.

Reprezentanții băncii au revenit ulterior pentru a preciza că deși în dosar nu a fost cerută conversia creditului la cursul francului în momentul inițial, judecătorii au decis și acest lucru. "A fost un proces clasic pe clauze abuzive. Nu a cerut nimeni conversia la cursul inițial, dar cu toate acestea sentința a fost cea pe care ați văzut-o și Dumneavoastră. Așteptăm să vedem și motivarea sentinței", au mai adaugat oficialii Volksbank.

Băncile din Ungaria, decizie istorică privind calcularea creditelor

Între 2007 și 2014, cursul francului elvețian a crescut de la 1,93/chf, la 3,66/chf.

Banca a formulat o cere de revizuire (cale extraordinară de atac) în care au cerut și au obținut suspendarea executării. Cererea de revizuire nu s-a judecat încă.

"Ca să fie lucrurile clare - și entuziasmul meu explicabil - decizia este i-re-vo-ca-bi-lă. Este vorba, deci, de un precedent care va fi greu de "răsturnat" în celelalte procese, inclusiv în procesele gestionate de noi, în care sunt angrenați 2400 de reclamanți - consumatori, contra unui număr de 11 bănci pîrite. Bravo judecătorilor de la Tribunalul Galați! Felicitări dnei Costache (și avocatului său, daca a avut). Precizez ca dna Costache nu este clienta Piperea si asociații", a scris Piperea pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel