Credincioșii catolici din România ar putea avea un NOU sfânt în calendar
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Credincioșii catolici din România ar putea avea un NOU sfânt în calendar / Foto: Pixabay, de Didgeman
Credincioșii catolici din România ar putea avea un NOU sfânt în calendar / Foto: Pixabay, de Didgeman
Catolicii din România ar putea avea un nou sfânt în calendar.

Catolici din România ar putea avea un nou sfânt în calendar. Părintele Dumitru Matei, considerat în timpul vieții un apostol al săracilor, i-a ajutat pe sărmani și pe bolnavi, dar a sfârșit în mod tragic la Penitenciarul Jilava, împușcat de comuniști. Preotul a slujit aproape 10 ani la Iași, relatează PRO TV.

La finalul lunii decembrie au venit aprobările necesare de la Vatican, iar acum la catedrala Sfânta Fecioară Maria din Iași, a început prima faza a procesului de beatificare și canonizare a părintelui Dumitru Matei. Primul pas a fost constituirea comisiei de cercetare cu privire la viața și moartea sa. Asta prevede că zeci de preoți și credincioși vor strânge mărturii.

„S-a remarcat în multe moduri prin viața deosebită aici, ca preot vicar, la catedrala din Iași, prin activitățile sale în favoarea bolnavilor și prizonierilor cu care a lucrat pe front, apoi a avut un rol important în împărțirea ajutoarelor care au venit de la americani după cel de-al doilea război mondial.”, a declarat pr. Alois Moraru, vicepostulator în procesul de beatificare.

Părintele Dumitru Matei s-a născut la Sărata, în județul Bacău, în 1913. În 1927, s-a înscris la Seminarul Catolic din Iași, iar în 1939 a fost hirotonit. Preotul ar putea fi înscris în calendarul catolic numai după ce preoții de la Vatican vor analiza rezultatele cercetării.

Românii vor avea un NOU sfânt în Calendarul Creștin Ortodox. Va fi sărbătorit pe 29 martie

Recent, șiSfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis înscrierea în calendarul bisericesc a unui nou sfânt, cu zi de pomenire în 29 martie. Este vorba despre Sfântul Diadoh, Episcopul Foticeii. Totodată, au fost aprobate textele liturgice și icoana acestuia.

”Înscrierea în Calendarul bisericesc a Sfântului Ierarh Diadoh, Episcopul Foticeii, cu zi de pomenire în 29 martie. Au fost aprobate, de asemenea, textele liturgice ale sinaxarului, slujbei și acatistului, precum și icoana acestuia”, se arată în comunicatul Bisericii Ortodoxe Române. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel