Data publicării:
Cozonac moldovenesc. Rețeta originală, cu nucă
Sărbătorile se apropie, așa că toate gospodinele se pregătesc să robotească prin bucătărie. Iar cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de Crăciun. Unul dintre cei mai iubiți, este cozonacul moldovenesc. Cum se prepară.
Ingrediente pentru aluat:
1,2 kg făină
2 cuburi drojdie proaspătă
4 ouă
100 g unt
500 ml lapte
200 g zahăr
100 ml ulei
3-4 plicuri zahăr vanilat
1 linguriță esență de rom
coajă de lămâie, după gust
Ingrediente pentru umplutură.
500 g nuci
2-3 linguri cacao
zahăr, după gust
1 linguriță esență de rom
1 ou, pentru uns
Mod de preparare
Se amestecă drojdia cu 2-3 linguri de zahăr, 2 linguri de lapte cald şi puţină faina. Conținutul obținut se lasa să se dubleze în volum, la căldură. Drojdia crescută se pune peste faina cernută. Se pune un ou şi 3 gălbenuşuri, untul topit, uleiul, aromele şi se frământă. Se adauga treptat laptele cald în care ai dizolvat zahărul. Se frământa până când se obţine un aluat moale, care nu se prinde de vas. Aluatul se acoperă şi se lasă la dospit până îşi dublează volumul, scrie clickpoftabuna.ro.
Nuca măcinată se amestecă cu albuşurile bătute spumă, cacao, arome şi zahăr, după gust. Aluatul se împarte în două. Ambele foi se întind cu mâna. Blatul se unge cu ulei sau unt. Pe fiecare foaie se pune jumătate din cantitatea de albuş cu nucă. Se întinde bine şi rulează cozonacul. Se aşează în tăvi tapetate şi se lasa să crească 30 minute. Cozonacii se ung cu ou şi se băgă la cuptor. Când se rumenesc, trebuie scoşi. Se pudrează zahăr şi scorţişoară pe ei sau zahăr pudră, după ce se răcesc puţin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News